«Θα εφαρμόσω στο ακέραιο το Σύνταγμα», λέει ο Π. Παυλόπουλος για Συμβούλιο αρχηγών και προκήρυξη εκλογών

Την διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους,  δίδει  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε επιστολή της για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Ωστόσο αποφεύγει να δεσμευθεί στην απαντητική επιστολή του, αν θα συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπως ζητά όχι μόνο η κ. Γεννηματά αλλά επιμόνως και ο πρόεδρος της Ν.Δ Ε. Μεϊμαράκης, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει και με άδειες καρέκλες, αν κάποιοι δεν προσέλθουν.

Αντίθετος σε πιθανή σύγκληση Συμβουλίου αρχηγών είναι ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, θεωρώντας με διαφορετική επιχειρηματολογία, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Έλαβα την από 25.8.2015 επιστολή σας. Και σας παρέχω την, αυτονόητη άλλωστε, διαβεβαίωση ότι θα εφαρμόσω στο ακέραιο τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις- αλλά και, συμπληρωματικώς, κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απαντητική του επιστολή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ’ του Συντάγματος, «αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Σύμφωνα με την διατύπωση του άρθρου δεν γίνεται σαφής αναφορά σε κλασσική περίπτωση σύγκλησης συμβουλίου αρχηγών(την οποία ουσιαστικά και τυπικά μπορεί να ζητήσει μόνο ο πρωθυπουργός) αλλά σε πρωτοβουλία του Προέδρου να καλεί τους αρχηγούς για να διαπιστώσει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης απ όλα τα κόμματα για διενέργεια εκλογών.

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πως θα ερμηνεύσει τελολογικά και υπό τις κρίσιμες στιγμές, τα συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος και πως θα τα εφαρμόσει. Το ερώτημα είναι εάν έχει νόημα να καλέσει τους αρχηγούς όταν οι μισοί δηλώνουν ότι δεν προσέλθουν, ζητώντας ουσιαστικά να προχωρήσει ο Πρόεδρος στην επόμενη εναλλακτική και να διορίσει προσωρινό πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασ. Θάνου.

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν ήδη(στο Βήμα on line), αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε ήδη να μην συγκαλέσει Συμβούλιο αρχηγών και να προχωρήσει την Παρασκευή στο διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης με επικεφαλής την κ. Θάνου. Σ΄αυτή την περίπτωση, θα έχουμε άμεση διάλυση και της Βουλής οπότε το πιθανό σενάριο οι εκλογές να προσδιορισθούν για τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here