Παυλόπουλος: Εμμονή της ΕΕ σε αδιέξοδη λιτότητα, αλλά εκεί είναι το μέλλον μας

«H εμμονή της ΕΕ στην αδιέξοδη λιτότητα έχει οδηγήσει σε άκρως επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και έκρηξη της ανεργίας, ιδίως των νέων και, κυρίως, των νέων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης, προκαλώντας έτσι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο «επιστημονικής προσφυγιάς», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος,  εγκαινιάζοντας την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει πως «σε καμιά περίπτωση δεν την εγκαταλείπεις, θεωρώντας νομοτελειακές τις, όποιες, σημερινές εσφαλμένες επιλογές της».

«Αυτό σημαίνει το ότι σήμερα η Ελλάδα δίνει αγώνα για να μείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματά της, όχι γιατί δεν ξέρουμε ως λαός τι έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια και από τα λάθη της Ευρώπης, αλλά γιατί εκεί είναι το μέλλον μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», ενώπιον της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

H στοιχειωμένη συνείδηση της Ευρώπης

Τα άψυχα σώματα στις ακτές της Αλικαρνασσού στοιχειώνουν τη συνείδηση της «αμέριμνης» Ευρώπης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως και στην περίπτωση του μεταναστευτικού, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ας αναλογισθούμε με ειλικρίνεια και ρεαλισμό: Θα μπορούσε, άραγε, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, το μείζον πρόβλημα ασφάλειας και, ιδίως, Ανθρωπισμού και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δίχως να υποτιμά κανείς την ολιγωρία των ευρωπαϊκών θεσμών να εφαρμόσουν εγκαίρως και πλήρως το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Με άλλες λέξεις μόνο σε συνεργασία με τους Λαούς και τους Θεσμούς της Ευρώπης, και πάνω στη βάση των αρχών και των αξιών του ως άνω Συμφώνου, η Ελλάδα μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αυτή την άνευ προηγουμένου έκρηξη των μεταναστευτικών ροών, υπό όρους που ταιριάζουν στην Ιστορία της και τον Πολιτισμό της. Δηλαδή, υπό όρους που εγγυώνται και την ασφάλειά της, αλλά τον πλήρη σεβασμό των αρχών του Ανθρωπισμού, ιδίως δε των κάθε είδους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», παρατήρησε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Δεν υπάρχει μοναχικός δρόμος για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα και ο λαός μας δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του με την οποία εγκαινίασε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε σ

«Το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον επιτάσσουν ότι η πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευρωπαϊκή μας πορεία, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απευθύνθηκε στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας: «Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας οφείλουν να φέρουν σε πέρας ενωμένες, πέρα κι έξω από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές τους, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου που έχουν επιλέξει τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό. Μια πορεία που, όπως έχω τονίσει επανειλημμένως, πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη, ύστερα μάλιστα από την πικρή εμπειρία της τρέχουσας συγκυρίας».

Οταν ανήκεις στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη

«Ακούγονται ορισμένες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, που διερωτώνται: «Αξίζει τον κόπο αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα σε μιαν Ευρώπη που έχει αυτά τα προβλήματα, αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης, την έλλειψη κατανόησης εν πολλοίς;» Υπάρχουν και ακραίες φωνές που ζητούν να αρνηθούμε ως και την ευρωπαϊκή κληρονομιά μας», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Το να αποδεχθούμε, όμως, μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούσαμε από το ευρωπαϊκό ψηφιδωτό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού τις δικές μας ψηφίδες, οι οποίες είναι εκείνες -συμφωνούν σε αυτό όλοι οι ιστορικοί- που σχεδιάζουν το περίγραμμα, φτιάχνουν τον αρμό, δίνουν ρυθμό στο νόημα του σχεδίου. Η απάντηση λοιπόν που ταιριάζει στο άκρως επιφανειακό αυτό ερώτημα είναι ότι όταν ανήκεις σε μία δημοκρατία και έναν πολιτικό πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, όταν ανήκεις σε μιαν οικογένεια, στην οποία έχεις συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί, μέσ’ από το Πνεύμα, μέσααπό τον Πολιτισμό, μέσα από την Δημοκρατία, όταν ανήκεις λοιπόν στην Ευρώπη, μένεις στην Ευρώπη. Και αγωνίζεσαι, από κοινού με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, να την αλλάξεις για να ξαναγυρίσει στις ρίζες της και να καλύψει τόσο το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο σήμερα εμφανίζει».

 

 

Από το βήμα της 80ής ΔΕΘ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς την γειτονική ΠΓΔΜ λέγοντας ότι «η ελληνικότητα της Μακεδονίας γίνεται, προϊόντος του χρόνου, τόσο περισσότερο αυταπόδεικτη και αδιαμφισβήτητη όσον οι συνήθεις υπότροποι παραχαράκτες και κιβδηλοποιοί της ιστορίας ευτελίζονται προοδευτικώς, υπερβαίνοντας πια τα όρια της γραφικότητας. Κάτι το οποίον οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η διεθνής κοινότητα, εφ’ όσον θέλει να διατηρήσει το κύρος και την αξιοπιστία της».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here