Εξάμηνη παύση σε δικαστή για καθυστερήσεις 265 υποθέσεων

Προσωρινή παύση 6 μηνών επέβαλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε γυναίκα  Πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, επειδή καθυστέρησε τη δημοσίευση  265 υποθέσεων κατά την τριετία 2009-2012.
       
Από τον Πρόεδρο   του δικαστηρίου που υπηρετούσε της έγιναν συστάσεις και παρά της υποσχέσεις που έδωσε  ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, αδιαφόρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Παρ΄  όλα αυτά, της δόθηκε προθεσμία  για να περαιώσει τις καθυστερήσεις της, ενώ κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις, αλλά εκείνη δεν εμφανίστηκε, ούτε υπέβαλε σχετικό  υπόμνημα.
          
Έτσι, σε πρώτο στάδιο της περικόπηκε το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων». Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια».
Η ίδια ενώπιον του ΣτΕ υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα   επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα  93χρόνου πατέρα της.
 Όμως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης   δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους». Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας «κατά  άκρα επιείκεια», όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, της επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης  των 6 μηνών. 
Κατόπιν αυτών, η Πρωτοδίκης το διάστημα των 6 αυτών μηνών που θα είναι εκτός δικαστικού σώματος  δεν θα λαμβάνει τις αποδοχές της.
Αντίθετα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με άλλη δεύτερη απόφασή της, απήλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών  Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.
Ο συγκεκριμένος δικαστής είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές 4 φορές, λόγω των καθυστερήσεων  στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Όμως, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, «άλλαξε η υπερεσιακή του εικόνα» και τελικά οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι δεν πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here