ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι: Ενας με το ζόρι «αρραβώνας», που δύσκολα θα καταλήξει σε πετυχημένο «γάμο»- Ο ρόλος Σημίτη, η χρυσή εφεδρεία Στουρνάρα

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μετά την αρχική, πλαστή ευφορία ότι βρέθηκε λύση και ο πολύπαθος πολιτικός με το ζόρι αρραβώνας ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού θα μετατραπεί επιτέλους σε «γάμο», ήρθαν τα προβλήματα της πραγματικής πολιτικής και δυσκολέψουν την ενοποίηση των δύο κομμάτων. Πολλοί βλέπουν μάλιστα προσπάθεια απεγκλωβισμού από τον διάλογο περί δημιουργίας ενός νέου «δήθεν κεντροαριστερού φορέα», αφού το Ποτάμι και ο Στ. Θεοδωράκης, ποτέ δεν έκρυψε ιδιαίτερα την εκλεκτική του προτίμηση προς νεοφιλελεύθερες, μεταρρυθμιστικές πολιτικές, τύπου Μητσοτάκη, διανθισμένες με κηρύγματα περί ουδέτερης πολιτικής, και άξιας τεχνοκρατίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τους όρους που θέτει το Ποτάμι στο αποδεκατισμένο πολιτικά και ιδεολογικά ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να το σύρει σε μιά νέα κεντροδεξιά παράλλαξη, καθιστώντας το στην ουσία, μονίμως έρμαιο και στυλοβάτη πολιτικών συμφερόντων της συντήρησης και της διαπλοκής.  Οχι ότι δεν ήταν τέτοιο σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, ιδίως υπό την ηγεσία Βενιζέλου. Αλλά τώρα στην ουσία επιδιώκεται η ανασυγκρότηση ενός πάλαι ποτέ ισχυρού πόλου, με υλικά παλαιάς κοπής και με στόχο θολό και  ανομόλόγητο. Θα ήταν άραγε πρόθυμοι οι ψηφοφόροι που απέμειναν στο ΠΑΣΟΚ να γίνουν πολιτικοί θαλαμηπόλοι του Μητσοτάκη και της παρέας του;

Το Ποτάμι στο διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροριστεράς, θέτει διαρκώς όρους, κάνει τον δύσκολο, μεγαλοποιεί ασήμαντα προβλήματα, υποτιμά και υποβαθμίσει την Φώφη Γεννηματά, σε μιά προφανή προσπάθεια να ανακτήσει την ηγεμονία του εγχειρήματος και να επιβάλει τους όρους του.

Οπως και νάχει, το θέμα είναι ότι πρόκειται για μια απόπειρα τεχνητής συγκόλλησης από τα πάνω, αφού επιχειρείται το πρωτοφανές για ένα σοβαρό πολιτικό εγχείρημα: Συμφωνήθηκε να γίνει πρώτα η εκλογή του αρχηγού και μετά από 3-4 μηνες να ακολουθήσει το συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα. Μα το σόι νέος πολιτικό προοδευτικός φορέας θα είναι αυτός, όταν το πρώτο πράγμα που πράττει δεν είναι η συζήτηση και συμφωνία για τις θέσεις και την ιδεολογία του, αλλά για το ποιός θα είναι ο επικεφαλής.

Η διαδικασία αυτή, να προτάσσεται δηλαδή ως βασικό συνεκτικό στοιχείο ενός νέου φορέα ο αρχηγός, το καθιστά εκ των πραγμάτων προβληματικό ως προς το ιδεολογικοπολιτικό πρόταγμα του αλλά και τον ρόλο που επιδιώκει να παίξει στη πολιτική σκηνή του μέλλοντος.

Η περίπτωση  Στουρνάρα

Αυτά βλέπουν και οι βαρώνοι του χώρου και αναζητούν λύσεις…ηγεμονικές. ΄Σημίτης, Διαμαντοπούλου, Πάγκαλος, Κοντογιαννόπουλος, που τα λένε σαν φίλοι τακτικά, δεν αντέχουν άλλο την ελαφρότητα του Σταύρου και την αναποφασιστικότητα της Φώφης. Θεωρούν ότι η κεντροαριστερά χρειάζεται επειγόντως ηγέτη για να αναγεννηθεί και μάλιστα άτομο με τα γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά του παλαιού καλού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να απευθύνεται και στο αριστερό αλλά και στο δεξιό ακροατήριο.

Ελλείψει άλλου και του Σημίτη  να διανύει την 8η δεκαετία της ζωής του, ο μόνος που έμεινε με παρόμοια χαρακτηριστικά, είναι ο Γ. Στουρνάρας, ο σημερινός Διοικητής της Τρ’απεζας της Ελλάδοας και πρώην υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αποδεκτός από την οικονομική ολιγαρχία, με καλές διασυνδέσεις στην Ευρώπη και την ΕΚΤ, τεχνοκράτης αλλά και με πολιτική πλέον πείρα, ο καθηγητής Γ. Στουρναρας, θεωρείται πλέον ως ο πλέον ενδεδειγμένος ν επιχειρήσει την «κεντροριστερή» αντεπίθεση. Μια αντεπίθεση που θα διεκδικήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ζωτικό πολιτικό της σοσιαλδημοκρατίας, που έχει καταπατήσει.

Το εγχείρημα Στουρνάρα, αν και ο ίδιος διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται είναι συμβατό με την επιχειρούμενη συνένωση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, εάν βέβαια πετύχει η τεχνητή συγκόλληση. Ωστόσο φαίνεται να αποτελεί προς το παρόν, τη χρυσή εφεδρεία του σημιτικού μπλοκ στο γενικό ανακάτεμα του «κεντροαριστερού «χυλού».

Αυτό το ανακάτεμα, που οδήγησε στον με το ζόρι «αρραβώνα» ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, δύσκολα θα καταλήξει σε επιτυχημένο γάλο. Μετά το μεγάλο βήμα που έγινε την περασμένη εβδομάδα, τα μηνύματα είναι πλέον μάλλον αρνητικά.

Τα δύο κόμματα αντάλλαξαν δημοσίως προτάσεις ανακαλύπτοντας διαφωνίες, που καθιστούν προβληματική την περαιτέρω συζήτηση. Προβλήματα από το τρόπο διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τον αν θα μετέχουν στη δεύτερη Κυριακή μόνο όσοι ψήφισαν στη πρώτη ή όχι, μέχρι το αν τα σημερινά κόμματα θα διαλυθούν με την εκλογή του νέου αρχηγού ή μετά το συνέδριο.

.Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίασαν για την επιστολή του Ποταμιού: «Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, την διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη πρόταση το ΠΟΤΑΜΙ δεν υποστηρίζει την λογική του αυτόνομου φορέα».

Λίγα λεπτά μετά το ΠΟΤΑΜΙ απάντησε: «Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και την διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο κίνημα σε γερές βάσεις, δεν θα κάνουν πίσω».

Εννέα προτάσεις από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ως εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απέστειλαν επιστολή με προτάσεις για τη συγκρότηση ενιαίου κομματικού φορέα και την εκλογή ηγεσίας.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:

  • Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.). (Σεπτέμβριος 2016).
  • Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν. (Σεπτέμβριος 2016).
  • Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες – νομούς της χώρας. Εξ αυτών για το Λεκανοπέδιο Αττικής τίθεται ως ανώτατο όριο το 50% του συνολικού αριθμού, (500 υπογραφές), για την Θεσσαλονίκη ως ανώτατο όριο το 20% (200 υπογραφές), και για κάθε άλλο νομό – εκλογική περιφέρεια το 10% (100 υπογραφές). (Οκτώβριος 2016).
  • Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές – πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς. Η εφορευτική επιτροπή σε συνεργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί) θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής. (Οκτώβριος 2016).
  • Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης. Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής, ώστε να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση. (Οκτώβριος 2016).
  • Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα. Προκαταβολική σαφής δέσμευση όλων των υποψήφιων για την αυτονόητη ενεργή υποστήριξη τόσο στο πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και στην συνέχιση του συλλογικού εγχειρήματος και της προοπτικής του. (Οκτώβριος 2010).
  • Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο. Όσοι (ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι). Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή. Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία. (Α΄ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).
  • Αμέσως μετά την εκλογή, ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική – οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο. Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) επικεφαλής της παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας. (Δεκέμβριος 2016).
 • Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. (Απρίλιος 2017).

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνουν ότι στέλνουν γραπτώς τις προτάσεις ώστε ουδείς κακοπροαίρετος να έχει την δυνατότητα να δυναμιτίσει την προσπάθεια.

Επίσης, επισημαίνουν ότι συμπεριλαμβάνουν τα σημεία που διαφάνηκαν συγκλίσεις, ιδιαίτερα κατά την συνάντησή των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή, για να βρουν λύσεις εκεί που υπήρξαν διαφορετικές οπτικές.

Τονίζουν μάλιστα ότι η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί.

«Αναμένουμε κατά την νέα συνάντησή μας την Τετάρτη 7/09 (όπως από κοινού έχουμε προσδιορίσει), τις παρατηρήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις σας στο σχέδιο που σας αποστείλαμε. Είναι ώρα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Να βρούμε την «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει», υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ως στόχους προσδιορίζουν

– Την δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένο από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

– Την ανάγκη από μια εθνική γραμμή και ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα την υλοποιήσει, καθώς «δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, η συνύπαρξη στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία γίνεται με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα, που συμμετέχει στο εγχείρημα.

Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στην Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην κοινωνία, δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου.

Ποτάμι: Απάντηση με 10+1 σημεία

«Από ότι φαίνεται κάπoιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια.  Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω» σχολίασε το Ποτάμι και απάντηση στη Χαριλάου Τρικούπη με ανοιχτή του επιστολή, με την οποία θέτει 10+1 σημεία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το νέο κίνημα του μεσαίου χώρου.

«»Όλα ανοιχτά» είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα» αναφέρει το Ποτάμι και προτείνει δέκα σημεία για συμφωνία, η πλειονότητα των οποίων αφορά στην ηγεσία του νέου κινήματος:

 • Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.
  • Υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.
  • Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.
  • Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.
  • Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες», στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν, είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  • Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 ημέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
  • Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.
  • Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου κινήματος.
  • Οι σύνεδροι εκλέγονται από την βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο κίνημα.
  • Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.
 • Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές».

Επίσης, το Ποτάμι προτείνει την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, η Φώφη Γεννήματα και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσουν την συμφωνία διατυπώνοντας τις θέσεις τους, για το χαρακτήρα και το πολιτικό στίγμα του ενιαίου φορέα.

Στην επιστολή, που υπογράφουν οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης, τονίζεται ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του πολιτικού χώρου από την ΝΔ έως τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συγκροτήσουν «μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό κίνημα, το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Ένα κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις», καθώς και ότι «…ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «καταστροφή που προκαλεί στην χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος».

Και καταλήγει: «Οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους), αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here