Πάσχα: Τι αλλάζει για Αττική-Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται-Όλη η ΚΥΑ

Επιπλέον περιορισμούς στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις λόγω Πάσχα, κλείνοντας ουσιαστικά τις περισσότερες εξαιρέσεις, περιλαμβάνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τα αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 10 Μαΐου.

Ειδικά στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση απαγορεύεται: α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση.
  • Μετακινήσεις σε άλλη περιφέρεια για λόγους υγείας θα επιτρέπονται μόνο με έγγραφο από δημόσια δομή.
  • Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με βάση την δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μεταβαίνουν στην μόνιμη κατοικία τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφάπαξ. Δεν θα επιτραπεί η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.
  • Για μετάβαση σε άλλο νομό σε κηδεία συγγενικού τους προσώπου θα μπορούν να το πράττουν επιδεικνύοντας μόνο την ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας η παραμονή σε άλλη περιφέρεια θα είναι αυστηρά 48 ώρες.

Πρόστιμα και κυρώσεις

Σε όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς, η ΚΥΑ προβλέπει πρόστιμα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το πρόστιμο να είναι αθροιστικό εάν κριθεί ότι πρόκειται για διπλή παράβαση.

Ήδη από το πρωί, πριν ανακοινωθούν τα νέα αυστηρά μέτρα, η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους, κυρίως στα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, με πολλούς επίδοξους εκδρομείς να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα παρά τις ευφάνταστες δικαιολογίες τους.

Ολόκληρη η ΚΥΑ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here