Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Κύρκου

Σήμερα Πέμπτη στις 19 και 30΄ στο πολύ δραστήριο, μια πολιτιστική όαση στην Βόρεια Αττική,  και πάντα  ενημερωμένο βιβλιοπωλείο  «Ευριπίδης στην Στοά»,  στο Χαλάνδρι, Ανδρέα Παπανδρέου 11, ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ιωαννίνων, Βασίλης Κύρκος, που μετέφρασε πρώτος στην νεοελληνική  τα περίφημα «Σωζόμενα των Προσωκρατικών Φιλοσόφων», (εκδ. Παπαδήμα), παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο: «Από την αντιπέρα όχθη του Νεοελληνκού Διαφωτισμού. Οι Αγνοημένοι Υπέρμαχοι της παιδείας του γένους». Εκδ. Καππόν, σελ. 256.
     Δεν είναι ίσως ιδιαίτερα γνωστή η περίδος του Ελληνικού Διαφωτισμού, που αναπτύχθηκε κυρίως στην Δύση από ανήσυχους, ευφυείς και καλλιεργημένους Έλληνες  της Διασποράς, ιερωμένους και λαϊκούς,  που προσπαθούσαν να θωρακίσουν πνευματικά το αναγεννώμενο έθνος αλλά και να προτείνουν την πορεία που θα έπρεπε, κατά την γνώμη τους, να ακολουθήσει μετά την απελευθέρωσή του.
    Ο καθηγητής Βασίλης Κύρκος εφοδιασμένος με γνώσεις μιας ολόκληρης ζωής, στρέφει τον φακό του σε διαφωτιστές που απετέλεσαν τον πυρήνα του κινήματος του ελληνικού διαφωτισμού, όπως οι: Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, Μακάριος Νοταράς, άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, Νείφυτος Δούκας, Στέφανος  Κομμητάς, Αδαμάντιος Κοραής, χωρίζει δε το βιβλίο σε δύο μέρη: Α)  οι ιδέες και η γλώσσα, Β) τα πρόσωπα και οι ιδέες.
   Φυσικά το μέγα ζήτημα του ελληνικού διαφωτισμού, στο οποίο έχουν εγκύψει σπουδαίοι ερευνητές-μελετητές όπως, μεταξύ άλλων, οι: Δημαράς,  Βρανούσης, Αγγέλου,  κ.α, δεν εξαντλείται στο παρόν βιβλίο, που όμως αποτελεί μια ακόμη απαραίτητη ψηφίδα για να προσεγγίσουμε στην ολότητα και  πληρότητά του το φαινόμενο του ελληνικού διαφωτισμού, στο οποίο, εν πολλοίς, χρωστάμε την μετεπεναστατική πνευματική κατέθυνση και αλκή μας και ο οποίος αντανακλά και το ουσιαστικότερο δίλημμα του νέου ελληνικού κράτους, στο οποίο δεν έχε δοθεί ακόμα απάντηση: Θα παραμείνουμε ευθυγραμμισμένοι και προσκολλημένοι στην  ορθόδοξη παράδοση ή θα επιχειρήσουμε να προδιαγράψουμε το μέλλον βασιζόμενοι στην αρχαία γραμματεία και παράδοση; Την δεύτερη επιλογή πρόκριναν, μεταξύ άλλων,  ο Ανώνυμος της Ελληνικής Νομαρχίας, ο ανώνυμος του 1789, οι συγγραφείς του Ρωσοαγγλογάλλου, του Λίβελλου κατά Αρχιερέων, των Στοχασμών του Κριτία, ο Κοραής, ο περιφημότατος  Χ. Παμπλέκης, ο Μεθόδιος Ανθρακίτης κ.α
    Για το βιβλίο α μιλήσουν οι:  Κωνσταντίνος Πέτσιος, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Κυριακή Δόλια-Γαβρά, φιλόλογος, πρώην σύμβουλος Μ.Ε. Θα μιλήσει επίσης ο πολυγραφότατος,  και βασικός μελετητής του Αριστοτέλη, Βασίλης Κύρκος, που θα υπογράψει και αντίτυπα του βιβλίου του.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here