Παρντόν από το ΣΚΑΙ για τα πλάνα σεισμού – Κάποιος φουκαράς θα την πληρώσει

Ο ΣΚΑΙ που… απαιτεί από το Λαζόπουλο να ζητήσει συγγνώμη για τη σάτιρά του, που ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη ως σταθμός για την απολυτα αντιδεοντολογική προπαγάνδα του  στο δημοψήφισμα του 2015, που «άρπαξε» τη συνέντευξη του Ερντογάν από το ΑΠΕ με τα γνωστά αποτελέσματα, που σπάει όλες τις δημοσιογραφικές απεργίες επειδή θεωρεί ότι είναι δικαίωμά του  κ.λπ. κ.λπ., βγήκε να ζητήσει σήμερα συγγνώμη επειδή κάποιος έβαλε πλάνα αρχείου «για να ντύσει» το έκτακτο δελτιο για το σεισμό.

«Από ανθρώπινο λάθος, προβλήθηκαν ημερήσια πλάνα αρχείου διάρκειας 30 δευτερολέπτων από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου, με εμφανή την ένδειξη πλάνα αρχείου, που ωστόσο πιθανόν να δημιούργησαν σύγχυση σε μερίδα του τηλεοπτικού κοινού. Τα πλάνα αποσύρθηκαν άμεσα, μόλις έγινε αντιληπτή η αστοχία.

Ο ΣΚΑΪ ευχαριστεί το τηλεοπτικό κοινό για την εμπιστοσύνη του, αλλά και την καλόπιστη κριτική και συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής σε όλα τα μεγάλα γεγονότα»

Αυτό ήταν το συγγνώμη του.

Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι όχι μόνον ο ΣΚΑΙ αλλά πολλά κανάλια «ντύνουν» ειδήσεις με πλάνα αρχειου και με μουσικη από το «Ψυχώ» για να εντυπωσιάζουν (κιτρινισμό το λέγαμε παλιά αυτό).

Κάποιος ταλαίπωρος που είχε βάρδια εκεινη την ωρα, βρήκε τα πλάνα της Λέσβου και τα κοτσάρησε. Αναλογες «αστοχίες» είχαν κάνει και στο ΣΚΑΙ και παλιότερα στο Mega και στον Alpha και στο Star,  όχι από λάθος ή προχειρότητα, αλλά συχνά απο σκοπιμότητα, για να είναι πιο ζωντανή και δυναμική η ειδηση -η ειδηση που ακόμα είναι «γυμνή» από δικά της πλάνα. Γιατί η τηλεόραση είναι εικόνα και ο τηλεθεατής όταν δεν βλέπει εικόνα, «την κάνει» για άλλο κανάλι και τρέχα βρές τον.

Κάπου έχουνε χάσει τα κανάλια κάθε μέτρο εδώ και χρόνια -δεν φταιει η κριση της χρεοκοπίας, αλλά η χρεοκοπία πολιτισμένης ενημέρωσης. Και σίγουρα δεν φταίει ο φουκαράς τεχνικός και δημοσιογράφος  που μπορεί να κληθεί να πληρώσει τη νυφη.

Η αστοχία του εργαζόμενου να φροντίσει να βρει ουδέτερα πλάνα δεν μπορεί να χρεώνεται σε ένα άτομο όταν λειτουργεί υπό την χρονικη πίεση «να βγει πρώτος ο σταθμός στον αέρα» με το έκτακτο δελτίο. Ακομα κι αν ήθελε συνειδητά να είναι εντυπωσιακά ή τρομακτικα τα πλάνα, αυτή η κεκτημένη ταχύτητά του δεν ήταν προσωπική του φόρα. Αποκτήθηκε από δεκαετίας μαζικής  κατρακύλας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δεν συνιστά προσωπικό ολισθημα όποιου είχε βάρδια εκείνη ην ώρα στον Χι σταθμό. Είναι το οργουελικό μαζικο που μας θάβει όλους στα συντρίμμια ενός σεισμου που δεν έγινε ποτέ, αλλά τα γκρέμισε όλα σιγανά και ύπουλα.

Και όσο «αντιφιλελεύθερο» κι αν φαίνεται, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι παράδες για τα κανάλια μαζικής ενημέρωσης που ορθά κοφτά απευθύνονται σε μάζες,   έρχονται απο διαφημισεις, και οι διαφημισεις από τηλεθέαση. Οπότε ο ιδιώτης επιχειρηματίας δεν ασκεί λειτουργημα, έχει μαγαζί και εμπορεύεται. Αν δεν είναι εντυπωσιακό το δελτίο του, χάνει το πελάτη και χάνει φράγκα. Οπότε ή δεν έχεις ιδιωτικά κανάλια ή, όταν τα έχεις, πρέπει κάθε στιγμη να κάνεις διανοητική γυμναστική. Βέβαια έτσι κρατιέσαι και σε φόρμα….

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here