Η Γαλλία θυμάται τα θύματα της δολοφονικής αγριότητας των τζιχαντιστών

Με τελετές και εκδηλώσεις στα σημεία των επιθέσεων το Παρίσι, η Γαλλία και ο κόσμος θυμούνται και τιμούν την εφιαλτική νύχτα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όταν τζιχαντιστές τρομοκράτες δολοφόνοι σκότωσαν 130 πολίτες σοκάροντας την ανθρωπότητα για την αγριότητα της.

Το πρωί της Κυριακής, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πήγε στην είσοδο D του Stade de France στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τον Μανουέλ Ντίας, του πρώτου θύματος των καμικάζι τζιχαντιστών. Μετά την κατάθεση στεφάνου και την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο γιος του θύματος διάβασε κείμενο για τις αξίες της γαλλικής κοινωνίας με επίκεντρο την ανοχή στο διαφορετικό.

Στη συνέχεια, ο Ολάντ με τον πρωθυπουργό Βαλς και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό πήγαν και στα υπόλοιπα σημεία των επιθέσεων, τα μπαρ, τα εστιατόρια στο 10ο και 11ο διαμέρισμα για να καταλήξουν στο Bataclan, όπου απέτισαν φόρο τιμής.

To Bataclan

Την προηγούμενη νύχτα, το Bataclan είχε ανοίξει για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο με συναυλία του Στινγκ. Ήταν άτυπα η πρώτη εκδήλωση για την επέτειο και έγινε σε κλίμα κάθαρσης: «Έχουμε δύο δουλειές να κάνουμε εδώ: Πρώτα να θυμηθούμε όσους έχασαν τη ζωή τους, και μετά να γιορτάσουμε τη ζωή» είχε πει ξεκινώντας τη συναυλία ο Στινγκ.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου έγιναν ενώ δεν είχε ακόμη περάσει χρόνος από την άλλη δολοφονική επίθεση στο Charlie Hebdo, συνταράσσοντας την Γαλλική κοινωνία αλλά και ολόκληρο το κόσμο. Εκτοτε η Γαλλία έχει τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Οι επιθέσεις στη Νίκαια το καλοκαίρι απομάκρυναν το ενδεχόμενο άμεσης απόσυρσής της ενώ την Κυριακή της επετείου ο Μανουέλ Βαλς έδειξε, μιλώντας στο BBC, πως το μέτρο πρόκειται να παραταθεί εκ νέου.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου άρχισαν με την έκρηξη καμικάζι στην είσοδο του Stade de France, είχε συνεχιστεί με το τυφλό γάζωμα μπαρ και εστιατορίων πιο κοντά στο κέντρο και είχε κορυφωθεί με την ομηρεία στη συναυλία στο Bataclan, όπου κατά τη διάρκεια της πολύωρης δοκιμασίας δολοφονούντο συνολικά 89 άτομα μέχρι οι ένοπλοι να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με το οποία ήταν ζωσμένοι και να πέσουν και εκείνοι νεκροί.

Ο πυρήνας που την εκτέλεσε τις επιθέσεις, κινούνταν μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών, κάτι που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο με τις επιθέσεις στο Βέλγιο, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του μοναδικού εν ζωή καταζητούμενου για την 13η Νοεμβρίου, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here