Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για ιδιωτικές τράπεζες βιολογικού υλικού

Αυτεπάγγελτη έρευνα για την εξασφάλιση προστασίας του βιολογικού υλικού, από ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠΑ) που παύουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αποφάσισε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αντικείμενο της έρευνας είναι προληπτικά μέτρα προστασίας που έχουν προβλεφθεί καθώς και η τήρηση βασικών δικαιωμάτων χρηστών υπηρεσιών υγείας, όπως η ενημέρωση, συγκατάθεση και τήρηση ιατρικού απορρήτου κατά τη συλλογή, φύλαξη και τυχόν χρήση του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Ο Συνήγορος θα αναζητήσει επίσης τις διαδικασίες που ενεργοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τραπεζών ΟΠΑ καθώς και οι διαδικασίες και τα μέτρα ελέγχου όλων των ΟΠΑ που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ανάθεση της διενέργειας της αυτεπάγγελτης έρευνας στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας υπό την αρμοδιότητα του Συνηγόρου της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τις καταγγελίες πολιτών για την ενημέρωσή τους με ηλεκτρονικό μήνυμα από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης βλαστοκυττάρων ότι θα διακόψει τη λειτουργία της.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here