Παρέμβαση Πούτιν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Η εξωτερική πίεση συνεχίζεται

Νέα παρέμβαση της Μόσχας στο θέμα της Συμφωνιας των Πρεσπών, αυτή τη φορά αναβαθμισμένη, καθώς πρόκειται για δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν ο οποίος αναφέρει ότι η εξωτερική πίεση συνεχίζεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν με δηλώσεις του στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti πριν την αυριανή επίσκεψη του στο Βελιγράδι μίλησε για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζουν οι ΗΠΑ και ορισμένα δυτικά κράτη στα Βαλκάνια εξαιτίας της προσπάθειας τους να αποκτήσουν έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

Μάλιστα ως παράδειγμα έφερε τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι το 2017 το Μαυροβούνιο «σύρθηκε εντός του ΝΑΤΟ» παρά το αντίθετο λαϊκό αίσθημα. «Ήταν πολύ φοβισμένοι για να διενεργήσουν ένα δημοψήφισμα για το θέμα. Ως αποτέλεσμα η χώρα βρίσκεται τώρα εν μέσω μίας περιόδου πολιτικής αστάθειας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Και συνέχισε: «Πέρσι, προκειμένου να δοθεί ενίσχυση στην διαδικασία εισόδου της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε ένα σχέδιο να εισαχθούν συνταγματικές τροποποιήσεις, να ονομαστεί εκ νέου η χώρα και να εξεταστεί η βάση της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας. Επιπλέον αγνοήθηκε η θέληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, το δημοψήφισμα της αλλαγής ονομασίας της χώρας απέτυχε αλλά η εξωτερική πίεση ακόμη συνεχίζεται».

Την ίδια στιγμή η Μόσχα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε την νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθείται για την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ.  «Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/394477/poutin-gia-tin-sumfonia-ton-prespon-i-exoteriki-piesi-sunehizetai/#ixzz5clxKkRJQ
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here