Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή εγγράφων του FBI στην Προανακριτική-Διέταξε έρευνα

Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε σήμερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Βαγγέλης Ιωαννίδης μετά την απάντηση της εισαγγελέως διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για το θέμα της διαρροής στοιχείων των εγγράφων του FBI, στην προανακριτική επιτροπή της βουλής.

Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη, τουλάχιστον οι αριθμοί πρωτοκόλλων και οι ημερομηνίες των εγγράφων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, έχουν διαρρεύσει στα μέλη της Προανακριτικής.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει εισαγγελέας ο οποίος καλείται να διερευνήσει όσα αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη στο απαντητικό έγγραφο που έστειλε προχθές στη Βουλή και το οποίο κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται, ότι για τη διαβίβαση των εγγράφων του FBI έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελένη Τουλουπάκη και στα μέλη της προανακριτικής, και η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς ανέφερε στο έγγραφο της ότι όποιος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Η Εισαγγελέας Διαφθοράς απαντώντας στο έγγραφο της Επιτροπής που της ζητά τη διαβίβαση έξι συγκεκριμένων εγγράφων της Ομοσπονδιακής Αρχής των ΗΠΑ, προσδιορίζοντας επακριβώς, ένα προς ένα, τα στοιχεία που αναζητά καθώς ορίζονται με αριθμούς πρωτοκόλλου και ημερομηνίες τα έγγραφα που πρέπει να διαβιβαστούν στη Βουλή.

Καθώς τα επίμαχα έγγραφα είναι φυλασσόμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εκτιμά ότι η γνώση της επιτροπής της Βουλής προέρχεται από διαρροή προσώπου που τα κατέχει παρανόμως. Η Εισαγγελέας Διαφθοράς στην επιστολή της αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Επίσης φέρεται να τονίζει προς την επιτροπή ότι η χώρα δεσμεύεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, από την οποία επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση στοιχείων και εφόσον έχει εξασφαλιστεί συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here