Παρέμβαση Αποστολάκη στους υπουργούς Αμυνας της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, έθεσε το θέμα στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, καλώντας την Τουρκία «να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός δήλωσε πως «η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες», σημειώνοντας ότι κατά την παρέμβασή του έθεσε το ζήτημα με «την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στηνκυπριακή ΑΟΖ».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κάλεσε την Τουρκία «να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα» και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της».

Θέτοντας την ευρωπαϊκή κοινότητα προ των ευθυνών της, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ» και πρόσθεσε πως «σε πνεύμα αλληλεγγύης η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του».

Στο ερώτημα για την αντίδραση των ομολόγων του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα.

Tέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Ευ. Αποστολάκης σημείωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν «πως θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες», οι οποίες όμως «δεν έγιναν συγκεκριμένες», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις.

Μέτρα – απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε με σαφήνεια πως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει μέτρα για να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι «πρέπει να απολύτως σίγουρος ότι διαθέτουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ισχυρές διεθνείς συμμαχίες».

Την ίδια ώρα η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποιούσε την Άγκυρα σχετικά με τις παράνομες ενέργειές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας η Ε.Ε. «θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here