Παρέμβαση στις εξελίξεις μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων επιχειρεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις με προσπάθεια να μπλοκάρει, αν αυτό καταστεί δυνατόν, την διαδικασία των πρόωρων εκλογών που ήδη έχει ξεκινήσει, επιχειρεί η Πρόεδρος της Βουλής μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων του Σώματος, την οποία έχει συγκαλέσει για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε αυτήν η κ. Κωνσταντοπούλου, όπως η ίδια δήλωσε θα θέσει θέμα νομιμότητας ως προς την διάλυση της Βουλής, καθώς η ίδια έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν ενημερώθηκε ως θεσμικός παράγοντας για τις εξελίξεις.

Την διάσκεψη, στην οποία δεν θα μετάσχουν όπως ήδη έχουν δηλώσει εκπρόσωποί τους, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε συγκαλέσει πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αλλά μετά από την παραίτηση της κυβέρνησης επιμένει στην διεξαγωγή της, προκειμένου να θέσει ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

Δεν μετέχουν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ

Σε ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, αναφέρεται ότι«οι εκπρόσωποι της ΚΟ του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων, η οποία δεν έχει κανένα απολύτως αντικείμενο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ουσιαστικά βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο».

Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε νωρίτερα πως το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει κανέναν λόγο για πραγματοποίηση της σημερινής διάσκεψης των προέδρων.

Τι θα ζητήσει από την Διάσκεψη η Πρόεδρος

«Η Βουλή δεν μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά παραγγελία και να διαλύεται χάριν σκοπιμοτήτων»., είπε το πρωί, κατά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παν. Λαφαζάνη, δίνοντας τον τόνο των προθέσεων της.

Και συμπλήρωσε ότι αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο της Διάσκεψης των προέδρων, για να προσθέσει ότι αντίθετα με τους προκατόχους της που αποδέχτηκαν βίαιο κλείσιμο Βουλής, εκείνη δεν θα αποδεχτεί ως πρόεδρος της Βουλής ούτε τη φίμωση ούτε την παράκαμψη.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ζητήσει με επιστολή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ενημέρωση της Ολομέλειας για το έγινε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά το δημοψήφισμα, το οποίο όπως τόνισε,«φαίνεται καθόρισε τις εξελίξεις, με ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Η μετωπική σύγκρουση της με το Μέγαρο Μαξίμου και η σύμπλευση με τον Π.Λαφαζάνη

Η στάση της αυτή και η επιμονή της να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής όπως εκείνη θεωρεί ως πρέποντα, έχει εξοργίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που της επιτέθηκε πρώτη φορά με διαρροές κύκλων. χρησιμοποιώντας πολύ βαριές εκφράσεις. Την εγκαλεί ότι λειτουργεί ως δικτάτορας, θεωρώντας ότι αποτελεί το θεσμικό επίκεντρο του πολιτεύματος ενώ είναι απλά μια λάθος επιλογή».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε να απαντήσει με εξίσου σφοδρό τρόπο ο Π. Λαφαζάνης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μπερδεύει τη μνημονιακή δικτατορία με τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος την οποία υπηρετεί κατά την Λαϊκή Ενότητα, η κ. Κωνσταντοπούλου. Η πλήρης αυτή ταύτιση της Προέδρου της Βουλής με τον κ. Λαφαζάνη, αν και συγκυριακή πολιτικά, θεωρείται από πολλούς ότι σηματοδοτεί τουλάχιστον, την αρχήν της εκλογικής τους συνεργασίας.

Η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει την στάση της αλλά όπως όλα δείχνουν παρά την περίεργη και παράλογη εμμονή του κ. Μειμαράκη να πάρει και να εξαντλήσει το τριήμερο της διερευνητικής εντολής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επικαλεσθεί θεσμικά εμπόδια στο προδιαγεγραμμένο πλέον από όλους, δρόμο προς τις κάλπες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here