Παρατράγουδα στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων στη Μελβούρνη

Του Βαγγέλη Μαρκουλή

Τρεις Έλληνες, στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων στο Λιμάνι της Μελβούρνης, κατάφεραν το απίστευτο. Αντί να βουτήξουν κατά τα καθιερωμένα, από πλοιάριο από απόσταση 100 μέτρων, πήδηξαν από την προκυμαία, κάτι που εκνεύρισε όλους τους παριστάμενους ενώ ο Έλληνας ορθόδοξος επίσκοπος της Μελβούρνης καταδίκασε τις πράξεις τους. Έτσι, αφού δημιούργησαν τους δικούς τους κανόνες άρπαξαν τον σταυρό αμέσως, ενώ οι 25 κολυμβητές κολυμπούσαν προς το σημείο που είχε πέσει, απόσταση 100 μέτρων. Ο ίδιος ο επίσκοπος Ιεζεκιήλ του Ντερβίς δήλωσε ότι ήταν πολύ αναστατωμένος και ότι ήταν ασεβείς και ασυνείδητοι.

          «Δεν είναι δίκαιο», «ντροπή» φώναζαν οι χιλιάδες ομογενείς που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο λιμάνι της Μελβούρνης πρίγκιπα Πιέρ. Η αναστάτωση κράτησε αρκετή ώρα ενώ αργότερα ο Τύπος της Μελβούρνης κριτίκαρε δυσμενώς το γεγονός με τίτλους όπως «Ελληνικό δράμα στην τελετή εορτασμού των υδάτων».

Ο πρώτος που έπιασε τον σταυρό στην τελετή των Θεοφανείων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή επειδή δεν είναι αργία στην Αυστραλία προκειμένου να παραβρεθούν οι Έλληνες ομογενείς, ήταν ο Μάικ Λέγκος  ο οποίος όμως βούτηξε από την προκυμαία. Την ώρα που δόθηκε το σήμα και 25 Έλληνες βουτούσαν στα παγωμένα νερά από πλοιάριο, το οποίο ήταν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων, αυτός βούτηξε από την προκυμαία. Τον κράτησε θριαμβευτικά φωνάζοντας μάλιστα πως αυτός τον έπιασε πρώτος.

Στην πρωτοφανή αδικία δόθηκε οριστικά τέλος λίγο αργότερα, όταν ο επίσκοπος αναγνώρισε την αδικία και  νικητής αναδείχθηκε ο Ευστράτιος Μανιός, 20 χρόνων, που τιμήθηκε με έναν χρυσό σταυρό κολιέ, από τον ίδιο τον επίσκοπο μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους Έλληνες που τον καταχειροκρότησαν.

          «Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που είναι χωρίς τάξη και σεβασμό» είπε ο επίσκοπος για να συνεχίσει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αλλά, θα έλεγα, την επόμενη φορά, να είστε προσεκτικοί και να υπακούσετε στη σειρά, γιατί είναι πολύ σημαντικό και μας κάνει να ξεχωρίσουμε από τα ζώα».

Και συνέχισε: «Αν δεν υπακούμε στους κανόνες και τους κανονισμούς, που θεσπίσαμε και έχουμε, τι μπορούμε να πούμε; «Ήμουν πολύ αναστατωμένος γιατί είδα τους άλλους κολυμβητές να προσπαθούν να κολυμπήσουν στην απόσταση μεταξύ του σκάφους και της προκυμαίας. Και ξαφνικά ο κ. Λέγκος βούτηξε από εδώ. Αυτό ήταν ένα λάθος, καταλαβαίνω, όλοι οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι κάτι που δεν ήταν σωστό συνέβη, οπότε αφήνουμε αυτό για την επόμενη φορά».

«Εγώ είμαι ο νικητής»

Παρ΄ όλα αυτά όμως ο Λέγκος, μετανάστης από την Κω, δήλωσε ότι είναι νόμιμος νικητής και πως βούτηξε από την προκυμαία, γιατί δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική 25άδα. Σύμφωνα με όσα είπε, νοιώθει ευλογημένος, αλλά λίγο λυπημένος, γιατί πρώτος έφτασε τον σταυρό και πως ένας από τους διοργανωτές του είπε να βουτήξει από την προκυμαία».

Ο Ευστράτιος Μανιός που ονομάστηκε επίσημος νικητής, είπε ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να επιτρέπουν σε όλους τους υποψήφιους να εισέλθουν στο σκάφος ή να ξεκινήσουν από την προβλήτα έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν, «Ωστόσο, ήταν μια μεγάλη ευλογία για όλο το χρόνο και μια τιμή για μένα», κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παρασυρμένοι από το κρύο στην Ελλάδα.. βούτηξαν στα παγωμένα νερά….όμως στην Μελβούρνη τώρα είναι καλοκαίρι..τα νερά φυσικά δεν είναι παγωμένα..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here