Παρατείνεται το αδιέξοδο με το Brexit – Αναβολή για 30 Ιουνίου ζητεί η Μέι

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζητεί αναβολή του Brexit σε επιστολή της προς την ΕΕ, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα BBC και Sky. Ο Γιούνκερ διαμηνύει ότι απάντηση θα δοθεί σε μια εβδομάδα και ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει άλλες παραχωρήσεις όσες αναβολές και αν πάει η Βρετανία. Η Μέι ζητεί παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, ομως λύση δεν διαφαίνεται και ο λαός δυσφορεί καθώς το θέμα «τρενάρει» τρία χρόνια τώρα.

Οι επιλογές σήμερα ή και τρεις μήνες απο σήμερα, είναι τρεις:
* η έξοδος με την συμφωνία της Μέι
* η άτακτη έξοδος
* ένα νέο δημοψήφισμα

Η επιστολή της Μέι για παράταση απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το πολιτικό κλίμα στο Λονδίνο έχει βυθιστεί στο χάος, με την «αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει μια απόφαση». Εντούτοις, η πικρή αλήθεια δεν είναι οτι φταίει το κοινοβούλιο βεβαίως. Οι βουλευτές εκπροσωπούν έναν κυριολεκτικά διχασμένο λαό και προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα -δηλαδή και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Ο δε διχασμός ως λέξη δεν τα λέει όλα, γιατί είναι διχασμένοι όλοι μαζί, όμως υποδιαιρούνται ως «Ηνωμένο Βασίλειο» σε καθαρά αγγλικά συμφέροντα, σε ιρλανδικά συμφέροντα (οι Ιρλανδοί δεν ήθελαν το Brexit) και σε Σκοτσέζικα συμφέροντα (ούτε αυτοί το ήθελαν όσο οι Αγγλοι). Συμφωνία που να καλύπτει όλους και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την έξοδο που επεδίωκαν με περισσότερο πάθος οι Άγγλοι, είναι δύσκολο να υπάρξει και πιθανόν ρεαλιστικα η λύση να ειναι μόνον ένα νέο δημοψήφισμα.

Η Μέι θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για τις επιλογές που υπάρχουν με τους άλλους ηγέτες.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα κι ότι πιθανόν να χρειαστεί νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα. Συμπλήρωσε δε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει πολλά για να εξυπηρετήσει τη Βρετανία και δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις. «Δεν θα υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις, νέες διαπραγματεύσεις ή επιπλέον εγγυήσεις σε όσες έχουν ήδη δοθεί» είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here