Το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα-Γιλντιρίμ. Τι συζήτησαν επί δύο ώρες για Αιγαίο, φυγάδες τούρκους στρατιωτικούς, Κυπριακό, μεταναστευτικό, ΕΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δύο ώρες διήρκεσε η κατ ιδίαν συζήτηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό και την επικείμενη κρίσιμη διάσκεψη της Γενεύης, το μεταναστευτικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, με αναλυτικούς πίνακες και στοιχεία των παραβιάσεων, τονίζοντας την ανάγκη άμεσου τερματισμού τους και την προώθηση της θετικής ατζέντας και εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Συζήτησαν επίσης όλες τις πτυχές του Κυπριακού σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

AdTech Ad

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως για πρώτη φορά αναδεικνύεται μία πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), η οποία όμως πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, έθεσε το ζήτημα των «8» Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα και τους οποίους ζητά η Τουρκία. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποτέλεσε βασικό θέμα στις συζητήσεις. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έδειξε να κατανοεί το σεβασμό των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, διεξήχθησαν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη και του γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και ομολόγων τους από την τουρκική κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here