Παρασκευή 14/12/2018: Σεμινάριο Ιστορίας για τα Δεκεμβριανά του ’44

Εβδομήντατέσσερα χρόνια μας χωρίζουν από εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την εμφύλια σύγκρουση έχουν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολλές φορές στο Σεμινάριο Ιστορίας (επιμέλεια Βλάσης Αγτζίδης).
Με αφορμή την επέτειο των 74 χρόνων,  ο φωτογράφος Μανώλης Κασιμάτης θα παρουσιάσει άγνωστα έως σήμερα φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από τις μάχες του Δεκέμβρη του ’44.Η συνάντηση θα γίνει  την Παρασκευή 14-12-2018 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού.)
Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:
-Γιώργος Κοκκαλης, ο οποίος θα αναφερθεί στην απόπειρα ανατίναξης του ξενοδοχειου της Μεγαλης Βρετανιας, και
Δημητρης Μποτσης, ο οποίος θα παρουσιάσει  συνοπτικα με την επιχειρηση ΜΑΝΑ, και τν μαχη για την καταληψη του επιτελειου της ΡΑΦ στην Κηφισια
Είναι αναγκαία η υπόμνηση εκείνων των τραγικών στιγμών;
Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να τα θυμόμαστε και να αναστοχαζόμαστε πάνω σ’ αυτά, έως ότου οι ιστορικοί καταφέρουν να ολοκληρώσουν την έρευνα για εκείνη την εποχή, να περιγράψουν την εικόνα  και να κλείσουν έτσι τους όποιους κύκλους αντιπαραθέσεων και αμφιβολιών.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ενώ συγκροτήθηκαν ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες, που δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη αποτίμηση, απαλλαγμένη από τα ιδεολογικά φίλτρα και τις πολιτικές προκαταλήψεις.

Ο εμφύλιος σπαραγμός της δεκαετίας του ’40 καθόρισε όλη την μεταπολεμική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας και σφράγισε  τις πολιτικές εξελίξεις.  Έως και σήμερα επιβιώνει ο απόηχος εκείνων των αντιθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 1944, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πανηγυρική απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τη ναζιστική Κατοχή, ξέσπασε «η Μάχη της Αθήνας», η σφοδρότερη στρατιωτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα. Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε ήδη διαφανεί τα χρόνια της Κατοχής, οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση τις μέχρι τότε συμμαχικές δυνάμεις του ΕΑΜ και των Βρετανών, πριν ακόμη από τη λήξη του πολέμου….
……..

https://kars1918.wordpress.com/2018/12/13/dekemvriana-2/

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here