Παρασκευόπουλος:Τώρα θα δημιουργήσουμε τις δομές που θα υπηρετούν τη Δικαιοσύνη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

H επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης με τη λήψη άμεσων μέτρων, ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα που περιλαμβάνει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια είναι οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει στο χώρο της Δικαιοσύνης ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, έγιναν κάποιες επείγουσες διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία. Τώρα είναι πλέον ο κατάλληλος χρόνος για κτίσιμο, για τη δημιουργία νέων δομών που θα υπηρετούν τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ.Παρασκευόπουλος από το βήμα της Βουλής μιλώντας για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός εξήγγειλε :

 

-Κωδικοποίηση της διάσπαρτης πολυνομίας.

-Ουσιαστικές και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς (πρωτοβουλία εδώ του Αναπλ. Υπουργού κ. Δ. Παπαγγελόπουλου) και της φοροδιαφυγής

-Διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη,τόσο στην πολιτική όσο και στη διοικητική δίκη, με εξορθολογισμό των τελών και των παραβόλωνώστε να διευκολύνονται οι πιο αδύνατοι.

-Αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και αναμόρφωση του οργανωτικού πλαισίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

-Μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης όπως η θεσμοθέτηση ενός συστήματος συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών καθώς και στον Κώδικα περί Δικηγόρων.

Ο κ.Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής αποσυμφόρησης των φυλακών που επετεύχθη με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου. «Γνωρίζω βέβαια ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που ακούγοντας από μακριά τις επισημάνσεις αυτές, θα αναθερμάνουν την πολεμική κατά της πολιτικής της αποσυμφόρησης, ανακυκλώνοντας όσα φοβικά και αντιεπιστημονικά ισχυρίζονται εδώ και μήνες»τόνισε .

«Θα επαναλάβω εδώ απλώς ότι η πρόσφατη νομοθεσία καινοτόμησε μόνο σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων (αναπήρων, υπερηλίκων, ανηλίκων, «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών)» πρόσθεσε ο υπουργός και απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε για αθρόες αποφυλακίσεις: » Απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά και ψευδώς στο πρόσφατο νομοθέτημα θα είχαν λάβει χώρα και με τη νομοθεσία που ίσχυε προηγουμένως».

Εναλλακτικοί θεσμοί απεξάρτησης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εναλλακτικό δρόμο απεξάρτησης αντί του κοινού εγκλεισμού για κατηγορίες εξαρτημένων κρατουμένων. Οπως είπε, η  ανάπτυξη του συστήματος απεξάρτησης εντός (αρχικά) κι εκτός φυλακών ήδη έχει αρχίσει: σχετικές προπαρασκευαστικές μονάδες σωματικής και ψυχολογικής απεξάρτησης οργανώνονται σε 20 φυλακές της χώρας, ενώ οι αναγνωρισμένοι οργανισμοί (ΚΕ.ΘΕΑ., Ο.ΚΑ.ΝΑ., 18 ΑΝΩ, ΨΥΧ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) διαθέτουν δομές υποδοχής για επανένταξη. Το δίκτυο αυτό θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Επίσης, σύντομα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μια μονάδα απεξάρτησης στη φυλακή Διαβατών,ενώ  θα τεθούν σε λειτουργία τρία νέα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας εντός των φυλακών (Χανιά, Δομοκό, Νιγρίτα).

Επίσης θα υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού ενώ αντίστοιχο σχέδιο θα υπάρξει για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο κ.Παρασκευόπουλος δεσμεύθηκε ότι  θα ρυθμιστεί η νέα μορφή Συμφώνου Κοινωνικής συμβίωσης, οι νέες εγγυήσεις ελευθερίας του Τύπου ώστε να διασφαλίζονται οι πολίτες από το γνωστό φαινόμενο κιτρινισμού, αλλά από την άλλη να αποθαρρύνονται οι υπέρογκες και καταχρηστικές αποζημιώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν σαν άτυπη λογοκρισία, καθώς και θέματα που αφορούν την αντιρατσιστική νομοθεσία, η οποία δεν καλύπτει ισομερώς το ζήτημα ρατσιστικού λόγου αφενός, ρατσιστικών πράξεων αφετέρου.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here