Ν. Παρασκευόπουλος: Νέος σωφρονιστικός κώδικας, μείωση παραβόλων και ποινών

της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 ΦΩΤΟ: Eurokinissi
Η έλλειψη σωφρονιστικού προσωπικού, ο συνωστισμός και η μη απασχόληση μεγάλου αριθμού κρατουμένων στις φυλακές είναι το τρίπτυχο που οδηγεί,  κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης  Νίκο Παρασκευόπουλο, τους κρατουμένους με μικρές αφορμές να εκδηλώνουν τόσο μεγάλη βία.
Μία ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού ο κ.Παρασκευόπουλος δίνει στο Press Publica  μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη για την πορεία των διαπραγμάτευσεων με τους θεσμούς αλλα και για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο  χώρο της δικαιοσύνης.
Λέει όχι «πάση θυσία» συμφωνία με τους δανειστές .Παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς κάποιες νίκες και κάποιες παραχωρήσεις», ωστόσο θέτει ως απαραβίαστη γραμμή την αποφυγή του ανθρωπιστικού κόστους.
«Θέλω πολύ την συμφωνία.  Νομίζω ότι αυτός πρέπει να είναι ο ελληνικός στόχος.  Αλλά το πάση θυσία δεν μπορεί να φθάνει να σημαίνει και ανθρωπιστικό κόστος».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει:
-Μειώσεις ποινών στην κατηγορία των  οικονομικών εγκλημάτων. «Είχαμε αθρόες αναγωγές πλημμελημάτων σε κακουργήματα και αυτό πρέπει να το ξαναδούμε».
-Μειώσεις στα υπέρογκα παράβολα  που πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες για να προσφύγουν στα δικαστήρια, ώστε να μην εμποδίζεται η πρόσβαση των οικονομικά αδύναμων στη δικαιοσύνη.
– Νομοθετικές ρυθμίσεις με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Θα ρυθμιστούν, όπως λέει, και θέματα σχετικά με τα ασφαλιστικά και τις οικονομικές σχέσεις των συντρόφων.
Την κατάθεση δεύτερου νομοσχεδίου στη Βουλή που θα περιλαμβάνει μέτρα για το εκρηκτικό πρόβλημα της βραδύτητας απονομής δικαιοσύνης.
 Για το νόμο που αφορά την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας  και την κατ οίκον κράτηση του Σάββα Ξηρού αναφέρει ότι  «περίμενα κάποιες πολιτικές αντιδράσεις αλλά δεν τις περίμενα σε αυτήν την ένταση».
 Παραδέχεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για την επίσπευση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων , όπως και για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης στο πλαίσιο αλλαγών του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Όμως δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα αξιοποιηθεί το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους δανειστές και τις Τράπεζες αλλά όχι και τον καλόπιστο οφειλέτη».
Για την αίθουσα του Κορυδαλλού στην οποία διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής αναγνωρίζει ότι «δεν είναι μια άριστη επιλογή, είναι μια επιλογή ανάγκης».
Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό είναι αδύνατη, ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι υπάρχει ένας χώρος στην πίσω πλευρά του Εφετείου, ένα μεγάλο υπόστεγο, όπου  μπορεί να κατασκευαστεί αίθουσα αλλά το φθινόπωρο.
 
 Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
 
Πίσω από την έννοια του «έντιμου συμβιβασμού» και των κατά το δοκούν ερμηνειών του πιστεύετε ότι μπορεί να κρυφθούν οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης ;
-Δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς κάποιες νίκες και κάποιες παραχωρήσεις.
Παρασκευόπουλος-Βουλή
Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει συμφωνία με κάθε θυσία;
– Θέλω πολύ την συμφωνία νομίζω ότι αυτός πρέπει να είναι ο ελληνικός στόχος αλλά το πάση θυσία δεν μπορεί να φθάνει να σημαίνει και ανθρωπιστικό κόστος.
– Ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι θεσμοί προκειμένου να προχωρήσουμε σε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Τι ακριβώς σας ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών;
– Τους ενδιαφέρει μία διαδικασία εξυπηρέτησης των δανείων. Και επίσης τους ενδιαφέρει γενικά η επιτάχυνση της πολιτικής δίκης.
-Σας πιέζουν να ενταχθούν στον Κώδικα μέτρα για επιτάχυνση πλειστηριασμών και κατασχέσεις; 
– Nαι, αλλά όχι μόνο για την αναγκαστική εκτέλεση αλλά και για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης. Εμείς δεν μπορούμε  να αξιοποιήσουμε το σχέδιο το οποίο προυπήρχε γιατί όσοι το είδαμε πιστεύουμε ότι είναι ένα σχέδιο Κώδικα το οποίο εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους δανειστές και τις Τράπεζες αλλά όχι και τον καλόπιστο οφειλέτη, ο οποίος έχει βρεθεί σε δυσκολία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του  λόγω κρίσης. Και εμείς τώρα προσπαθούμε να συνθέσουμε και τις δύο ανάγκες. Και να αντιμετωπιστεί η στρεψοδικία, δηλαδή όντως να μπορεί ο δανειστής να βλέπει το δικαίωμά του να εκπληρώνεται και από την άλλη μεριά να μην φθάνουμε σε εξουθένωση ή σε διαδικασίες τόσο γρήγορες απέναντι στους οφειλέτες ιδίως τους καλόπιστους που αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις περιουσίες τους ή θέλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αν έχουν διαδικαστικές δυνατότητες.
– Οι αλλαγές που είχαν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί στρέφονταν κατά των αδύνατων και ευνοούσαν μόνο μια μερίδα δανειστών, τις Τράπεζες. Εσείς τι κόκκινες γραμμές θα βάλετε;
-Προς το παρόν εμείς δεν έχουμε κόκκινες γραμμές. Δεν μας έχουν τεθεί τα ζητήματα ως κόκκινη γραμμή.  Μας έχουν ρωτήσει ποιες είναι οι διαφορές μας με το προηγούμενο νομοσχέδιο , αν αξιοποιούμε ρυθμίσεις οι οποίες προυπήρχαν , σε ποια κατεύθυνση δουλεύουμε και μόλις τώρα περνάμε σε πιο εξειδικευμένη συζήτηση.
Εγώ πρέπει να ομολογήσω ότι κάποιες από τις ερωτήσεις τους και τις επιφυλάξεις τους, μου φαίνονται δικαιολογημένες. Δηλαδή όταν κι αυτοί διαβάζουν στον Τύπο ότι υπάρχουν υποθέσεις στις οποίες η δίκη προσδιορίστηκε το 2031,  είναι λογικό να σου λένε πού είναι ο δικονομικός μηχανισμός εξυπηρέτησης των πιστωτών. Η δίκη προσδιορίζεται  το 2031 και μέχρι το 2031 αυτός δεν μπορεί να πάρει τα χρήματά του.
– Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα που τίθενται από την πλευρά των δανειστών;
– Στο υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με τους εταίρους είμαστε λίγο τυχεροί. Τα περισσότερα τα θέματα τα οποία μας ζητούν τυχαίνει να αποτελούν και εθνική σκοπιμότητα. Όταν μας ζητούν επιτάχυνση της δίκης, προφανώς τη θέλουμε και εμείς, τη θέλουνε και εκείνοι. Να δώσω δεύτερο παράδειγμα. Ηλεκτρονική διασύνδεση δικαστηρίων. Είναι μια υποδομή που εκείνοι τη βλέπουν ως εργαλείο αποτελεσματικότητας και εμείς επίσης. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι η προσαρμογή των δικών τους ιδεών στην ελληνική πραγματικότητα, την οποία δεν ξέρουν πολλές φορές. Ζητούν για παράδειγμα προκειμένου να έχουμε λιγότερες υποθέσεις σε κάποιο κλάδο της δικαιοσύνης να προηγείται μια διαδικασία συνδιαλλαγής ή διοικητικής διευθέτησης η οποία να φιλτράρει κάποιες από τις υποθέσεις.
– Μιλάτε για το σύστημα των ενδικοφανών προσφυγών;
-Ναι. Και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβαίνει μην έχουμε το φιλτράρισμα το οποίο χρειάζεται και να βρισκόμαστε ξαφνικά να έχουμε προσθέσει ακόμη μια διαδικασία για το τελείωμα μιας υπόθεσης.
– Αυτό το έχουν καταλάβει;
–  Προς το παρόν η συνεργασία  πάει καλά, από ό,τι μου λένε οι συνεργάτες μου γιατί δεν μετέχω ο ίδιος. Βεβαίως σε άλλα υπουργεία υπάρχουν καταστάσεις ανταγωνιστικές.  Πιθανώς στον οικονομικό τομέα ή στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, εκεί υπάρχουν διλήμματα. Αλλά εμείς εδώ δεν έχουμε. Από την άποψη αυτή, είναι πιο εύκολη η δική μας συνεργασία.
 
Για τις ποινές στα οικονομικά εγκλήματα και τα παράβολα
– Είναι στρατηγική επιλογή του υπουργείου να  υπάρξει αναθεώρηση προς τα κάτω των ποινών ώστε να μην απειλούνται βαριές ποινές για σειρά αδικημάτων και να μην γεμίζουν οι φυλακές. Ποια κακουργήματα , κατά τη γνώμη σας, μπορούν να μετατραπούν σε πλημμελήματα;
– Είχαμε αθρόες αναγωγές πλημμελημάτων σε κακουργήματα και αυτό πρέπει να το ξαναδούμε. Θα λειτουργήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον Ποινικό Κώδικα που θα επανεξετάσει ορισμένες κατηγορίες κακουργημάτων με προοπτική την μείωση των απειλούμενων ποινών , όπου αυτές φαίνονται δυσανάλογα αυστηρές. Όπως πχ. στην κατηγορία των οικονομικών εγκλημάτων τα οποία με έναν εύκολο τρόπο γίνονται κακουργήματα.
– Το κόστος πρόσβασης του πολίτη και κυρίως του οικονομικά αδύναμου στη δικαιοσύνη είναι πολύ μεγάλο. Τι παρεμβάσεις θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;
– Αυτή τη στιγμή υπάρχει επιτροπή που μελετά το θέμα. Ο στόχος είναι να διευκολύνεται η πρόσβαση του πολίτη , ο οποίος είναι φτωχός,  στη δικαιοσύνη.
– Θα μειωθούν τα παράβολα;
– Ναι αλλά θα μειωθούν όχι οριζόντια. Θα μειωθούν με ένα τρόπο ο οποίος είναι πιο προσεγμένος για να ευνοούνται αυτές οι κατηγορίες πολιτών.
Για τον Σάββα Ξηρό και τις αντιδράσεις
– Το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσατε στη Βουλή πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση,  με επίκεντρο τον Σάββα Ξηρό. Μήπως η συγκυρία με τις καταλήψεις «αδίκησε» τις προθέσεις σας, για επίλυση ανθρωπιστικής διάστασης προβλημάτων των κρατουμένων;
Σαββας Ξηρος
-Πρόσθεσε ένταση στο κλίμα αλλά δεν νομίζω ότι συσχετίζεται άμεσα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις φυλακές. Δηλαδή δύο από τις ρυθμίσεις αυτού του νόμου μπορούν να συσχετιστούν με επίκαιρα αιτήματα. Η μία ήταν η ρύθμιση που προβλέπει ότι μπορούν να κρατούνται κατ οίκον και όχι σε φυλακή οι συγκατηγορούμενοι σε κάποιες υποθέσεις. Συσχετίζεται με αίτημα απεργών πείνας αλλά ως ρύθμιση, αυτή που προέκυψε, αφορά πάρα πολύ κόσμο.
Και βέβαια και στο μέλλον θα αφορά ακόμη περισσότερους. Επίσης με επίκαιρα κοινωνικά αιτήματα συνδέεται και μια μεταρρύθμιση που έγινε στη διάταξη για τη συνεχή σκληρή συμπεριφορά, αυτή που συσχετίζεται με το μπούλινγκ και αυτή προέκυψε από γεγονότα συγκυριακά. Αλλά και οι δύο ρυθμίσεις αφορούν πολύ κόσμο και όχι μόνο αυτούς που έθεσαν σχετικά αιτήματα.
-Είχατε συνυπολογίσει τον πολιτικό αντίκτυπο και τις αντιδράσεις, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό
– Περίμενα κάποιες πολιτικές αντιδράσεις αλλά δεν τις περίμενα σε αυτήν την ένταση.
 Για τα επεισόδια στις φυλακές και τις αλλαγές που σχεδιάζονται
– Η χθεσινή αιματηρή συμπλοκή στον Κορυδαλλό ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι φυλακές είναι αποθήκες ανθρώπων , χώροι  διαφθοράς και δεν εγγυώνται και την ασφάλεια των κρατουμένων. Είναι ανέλεγκτες είχε πει ο πρωθυπουργός και επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο. Υπάρχει γιατρειά;
– Δεν υπάρχει εύκολη γιατρειά. Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η πρόσληψη φυλάκων, αντίθετα υπάρχουν κτίρια. Δεν έχουμε πρόβλημα, τουλάχιστον η Επιτροπή για τα Βασανιστήρια που πέρασε δεν βρήκε κανένα αισθητό πρόβλημα βίας φυλάκων σε κρατούμενους αλλά εντοπίζει πρόβλημα βίας κρατουμένων μεταξύ τους.
Η αφορμή του επεισοδίου ερευνάται από την αστυνομία. Αυτό με το οποίο η Πολιτεία μπορεί να ασχοληθεί είναι οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές  με την υποστελέχωση, την συμφόρηση των κρατουμένων και  τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων που δεν έχει απασχόληση. Όλα αυτά οδηγούν τους ανθρώπους με μικρές αφορμές να εκδηλώνουν τόσο μεγάλη βία.
– Πώς θα αντιμετωπίσετε την εκρηκτική αυτή κατάσταση;
– Η εφαρμογή του νέου νόμου θα οδηγήσει σε μια αποσυμφόρηση και θα βελτιώσει τον αριθμητικό συσχετισμό μεταξύ φυλάκων και κρατουμένων. Παράλληλα, θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή ευρωπαικών προγραμμάτων για τη βελτίωση των συνθηκών σε συγκεκριμένες φυλακές στις οποίες υπάρχει πρόβλημα.
 – Για το κορυφαίο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε, εκτός από την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών;
– Οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων είναι δεύτερο αναγκαίο θέμα. Νομίζω ότι και στις φυλακές και στα δικαστήρια το μείζον θέμα είναι η υποστελέχωση. Ειδικά στην περίπτωση των φυλακών είναι χαρακτηριστικό ότι  φυλακές έχουμε, κτίρια έχουμε, φύλακες δεν έχουμε.
– Ποιο θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο  που θα φέρετε στη Βουλή, μετά την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τις φυλακές;
– Θα έχει σχέση με τη διάρθρωση της δικαιοσύνης.
– Δηλαδή;
-Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βραδύτητας απονομής της δικαιοσύνης με διάφορες ρυθμίσεις . Το πρόβλημα της βραδύτητας είναι συστημικό, δεν  λύνεται δηλαδή με ένα μόνο μέτρο . Χρειάζονται μέτρα που να αφορούν και τη νομοθεσία και τις υποδομές και τη στελέχωση, επομένως δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ετοιμαστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Επειδή όμως ορισμένα ζητήματα είναι επείγοντα θα προσπαθήσουμε, εάν κάτι έχει αυτοτέλεια και επείγοντα χαρακτήρα να το αποσπούμε από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και να τα προωθούμε ταχύτερα.
-Υπάρχει κάποια ρύθμιση που να είναι ώριμη;
– Εχει ωριμάσει πια ο νέος οργανισμός για την Εθνική Σχολή Δικαστών και από τους Κώδικες ο πιο έτοιμος από όλους είναι ο Σωφρονιστικός.
Για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια
– Πότε θα προωθηθεί το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια;
– Εχουμε συστήσει μια  επιτροπή η οποία ελπίζουμε ότι τον Ιούνιο θα τελειώσει. Αφορά την επέκταση του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά θα έχει και κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις. Ιδίως σε σχέση με τα ασφαλιστικά, τις οικονομικές σχέσεις των συντρόφων.
 Τα ζητήματα αυτά θα ρυθμιστούν σε επίπεδο γάμου;
– Θα πλησιάσουν στο επίπεδο του γάμου. Δε θα φθάσουμε σε εξομοίωση βέβαια. Από ό,τι ξέρω σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η επιτροπή.
– Οι τοπικοί φορείς του Κορυδαλλού αλλά και βουλευτές και υπουργοί αξιώνουν τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό. Υπάρχει εναλλακτική λύση;ΦυλακεςΚορυδαλλού-δικη ΧΑ
-Η δίκη της Χρυσής Αυγής διεξάγεται στη μοναδική αίθουσα η οποία βρέθηκε να είναι προετοιμασμένη. Και αυτή ωστόσο έχει σοβαρά  προβλήματα τόσο στον εξωτερικό της χώρο , λόγω της γειτνίασης με σχολεία και όσο και λειτουργικά στο εσωτερικό της αίθουσας. Δεν είναι μια άριστη επιλογή είναι μια επιλογή ανάγκης. Την ημέρα διεξαγωγής της δίκης δεν υπήρχε εναλλακτική λύση γιατί η μοναδική ορατή επιλογή εκτός αυτής, ήταν η αίθουσα τελετών του Εφετείου ωστόσο αυτό αποκλείστηκε με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, της ολομέλειας του διοικητικού οργάνου του Εφετείου, διότι κρίθηκε ότι θα διαταραχθούν οι υπόλοιπες δίκες. Τώρα αν τα δικαστήριο κρίνει ότι η διεξαγωγή της δίκης στον Κορυδαλλό είναι αδύνατη , τότε θα πρέπει να δώσει κάποιο περιθώριο χρόνου για κατασκευή νέας αίθουσας σε κάποιους κλειστούς  χώρους οι οποίοι υπάρχουν  αλλά προς το παρόν δεν είχαν προετοιμαστεί καθόλου.
Ακούω ότι υπάρχει ένας χώρος στην πίσω πλευρά του Εφετείου, ένα μεγάλο υπόστεγο, το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί αλλά θα θέλει χρόνο, φθινόπωρο, αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο.
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here