Xρήστος Παρασκευόπουλος: Εκκλησιαστικό όργανο στη Ρόδο

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Για 6 η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής Terra Sancta Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου, θα πραγματοποιηθεί από τις 1 έως 8 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου των Καθολικών.  Μιλάμε με τον Χρήστο Παρασκευόπουλο, Κάντορα Γερμανικής Εκκλησίας LRSM Organ, Σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου Πτυχιούχο Πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

-Πείτε μας λίγα λόγια για το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής του Αγίου Φραγκίσκου στη Ρόδο πραγματοποιείται αδιαλείπτως  εδώ και έξι χρόνια. Ο σκοπός του είναι η ανάδειξη της μουσικής για το εκκλησιαστικό όργανο καθώς και της θρησκευτικής μουσικής εν γένει όλων των μουσικών εποχών. Με την ευλογία και συγκατάθεση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Καθολικής Εκκλησίας της Ρόδου πατρός Λουκά ofm, το Φεστιβάλ αυτό τελείται και έχει αναδείξει πλήθος εντοπίων και ξένων καλλιτεχνών. Από το 2014 το Φεστιβάλ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της Terra Sancta από το Ισραήλ στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούνται συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Οι κάτοικοι της Ρόδου το έχουν πραγματικά αγκαλιάσει και υπάρχει αθρόα προσέλευση σε όλες τις συναυλίες. Είναι πλέον γνωστό ότι κάθε χρόνο το φθινόπωρο θα προσέλθει πλήθος Ροδίων κατοίκων προκειμένου να ακούσει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο σε ναό σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για να απολαύσει σολίστ φωνητικής και οργανικής μουσικής καθώς και τις διάφορες χορωδίες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Η ιδέα και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση για το Φεστιβάλ αυτό, ανήκει στον υποφαινόμενο οργανίστα Χρήστο Παρασκευόπουλο, ο οποίος συσχετίσθηκε με τη Ρόδο μετά από την πρόκληση της Προξένου της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο κ. Ράνιας Κοσσιώρη το 2009.

-Ποιοι καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς.

Στο Φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια αρκετοί εντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες. Οι Ρόδιοι καλλιτέχνες που μέχρι τώρα εμφανίστηκαν είναι οι ακόλουθοι:

 • Σταμάτης Παυλούς, κόντρα τενόρος
 • Σαπφώ Σταυρίδου, μέτζο σοπράνο
 • Ζωή Κοκκαλά, σοπράνο
 • Λεωνίδας Σακελλαρίδης, τενόρος
 • Ναταλί Ελευθερίου, σοπράνο
 • Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης, βαρύτονος
 • Νατάσα Μπολάκη, εκκλησιαστικό όργανο

Επίσης ως χορωδιακά σύνολα:

 • η Χορωδία του Καθολικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παρασκευόπουλου με τη διδασκαλία της Sandie Allen
 • Το χορωδιακό σύνολο «Δέκα με Τόνο», υπό τη διεύθυνση της Άντζελας Σπανού
 • Η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή
 • Η Μικτή Χορωδία «Saint Cecilia Singers», υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παρασκευόπουλου, με τη διδασκαλία της Sandie Allen
 • Η Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων, υπό τη διεύθυνση της Φλώρας Πελεκάνου.

Από άλλα μέρη εμφανίστηκαν οι εξής καλλιτέχνες:

 • Αδελφή Anne Laurent, οργανίστρια του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ ,εκκλησιαστικό όργανο (Γαλλία)
 • Ελένη Κεβεντσίδου, εκκλησιαστικό όργανο (Μεγάλη Βρετανία)
 • Στράτος Γκιουλμπάνογλου, εκκλησιαστικό όργανο (Αθήνα)
 • Ville Karhulla, εκκλησιαστικό όργανο (Φινλανδία)
 • Matthias Giesen, εκκλησιαστικό όργανο, οργανίστας του Αγίου Φλωριανού (Αυστρία)
 • Mario Duella, εκκλησιαστικό όργανο, (Ιταλία)
 • Μιχάλης Κανταρίδης, εκκλησιαστικό όργανο (Ελλάδα)
 • Γιάννης Καϊκης, τρομπόνι (Αθήνα)
 • Δημήτριος Γκόγκας, τρομπέτα (Αθήνα)
 • Ιωάννης Τρίμης, τρομπέτα (Αθήνα)

-Πείτε μας λίγα λόγια για το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Φραγκίσκου στον οποίο γίνεται και το Φεστιβάλ

Το εκκλησιαστικό όργανο του Ιερού Ναού των Καθολικών Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης είναι μια κατασκευή του 1939 από το γνωστό ιταλικό εργοστάσιο εκκλησιαστικών οργάνων Pinchi. Η κατασκευή του οργάνου ολοκληρώθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μαρτυρία του γιού του κατασκευαστή Guido Pinchi. Το όργανο αυτό είναι, μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο που υπάρχει σε εκκλησία στην Ελλάδα. Διαθέτει δύο πληκτρολόγια για τα χέρια, καθώς και μία σειρά ποδοπλήκτρων. Η κονσόλα του οργάνου βρίσκεται στο κάτω μέρος του ναού και συνδέεται με τους αυλούς με ένα παχύ καλώδιο μετάδοσης των εντολών.  Το όργανο έχει συνολικά  1609 αυλούς, εκ των οποίων οι 671 ανήκουν στο κάτω πληκτρολόγιο με την επωνυμία Organo Grande (Μεγάλο Όργανο)  και είναι κατανεμημένοι σε 11 ομάδες που ενεργοποιούνται από 7 διακόπτες στην κονσόλα.  Το επάνω πληκτρολόγιο επωνομάζεται Organo Espressivo (Εκφραστικό Όργανο) και διαθέτει 842 αυλούς σε 14 ομάδες, όπου ελέγχονται από 10 διακόπτες στην κονσόλα. Οι αυλοί αυτού του τμήματος είναι έγκλειστοι σε ένα θάλαμο, του οποίου η πλευρά που βλέπει προς το ναό, έχει γρίλλιες που ανοιγοκλείνουν με τη βοήθεια του δεξιού πεντάλ για να αφήνουν περισσότερο ή λιγότερο ήχο ελεύθερο. Το τμήμα των ποδοκίνητων πλήκτρων έχει 96 αυλούς που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του οργάνου και δεν είναι ορατοί από την πρόσοψη. Οι αυλοί αυτοί έχουν τεράστιες διαστάσεις εκ των οποίων ο μεγαλύτερος έχει ύψος 5 μέτρα και ενεργοποιείται από το πρώτο ποδόπληκτρο από τη συστοιχία Contrabass 16’. Η κατασκευή των αυλών (voicing) του οργάνου αυτού, είναι ιδανική για ερμηνεία έργων της Ρομαντικής και Σύγχρονης Εποχής, χωρίς όμως να αντενδείκνυται η χρήση και για έργα της εποχής Baroque. Το όργανο ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων το 2006 με προσωπική μέριμνα του εφημερίου πατρός Λουκά OFM από την ιταλική εταιρεία κατασκευής εκκλησιαστικών οργάνων Alessandro Giacobazzi.

Για όσους ενδιαφέρονται να δούν και να ακούσουν το όργανο μπορούν να επισκεφθούν στο Youtube τη διεύθυνση Εκκλησιαστικό Όργανο Αγίου Φραγκίσκου.

-Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το Φεστιβάλ το 2016:

Φέτος είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν πέντε συναυλίες και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

 • Σάββατο 1 Οκτωβρίου

Συναυλία Χορωδιακής Μουσικής κι Εκκλησιαστικού Οργάνου

Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Διευθύνει ο Μιχάλης Καλαεντζής

 

 • Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Συναυλία Χορωδιακής Μουσικής

Παιδική και Μικτή Χορωδία & Μαντολινάτα  Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων

Διευθύνει η Φλώρα Πελεκάνου

 • Τρίτη 4 Οκτωβρίου

Συναυλία Χορωδιακής Μουσικής, Τρομπέτας κι Εκκλησιαστικού Οργάνου

Χορωδία St Cecilia Singers,

Γιάννης Τρίμης, τρομπέτα

Νατάσα Μπολάκη, εκκλησιαστικό όργανο

Διευθύνει ο Χρήστος Παρασκευόπουλος

 • Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Τραγουδιού

Ναταλία Ελευθερίου, σοπράνο

Mario Duella, εκκλησιαστικό όργανο

 • Σάββατο 8 Οκτωβρίου

Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Τραγουδιού

Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης, βαρύτονος

Μιχάλης Κανταρίδης, εκκλησιαστικό όργανο

Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Η είσοδος ελεύθερη είναι ελεύθερη σε όλες τις συναυλίες. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, οδός Δημοκρατίας 28, Πύλη Αγίου Αθανασίου και η ώρα έναρξης  είναι 20.30.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here