Παρασκευόπουλος: Διόρθωση ρύθμισης για εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή, μόλις αυτή ανοίξει, διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λύσει τα διαδικαστικά, όπως είπε, προβλήματα που υπάρχουν και δεν επιτρέπουν την χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός, επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Μιλώντας στο Mega, είπε πως » η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κρατούμενους να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες φορώντας το γνωστό ηλεκτρονικό «βραχιολάκι». Όπως διευκρίνισε ωστόσο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες της ρύθμισης, «η νομοθεσία αυτή ψηφίστηκε ήδη το 2014, εμείς πήραμε τα κανονιστικά μέτρα, δημιουργήσαμε την υποδομή και ο νόμος δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα χρειαζόταν, δεν μπορούμε παρά να να κάνουμε μια νομοθετική διόρθωση που να διευκολύνει το περιεχόμενό του».

Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε  ότι «οι διαδικαστικοί όροι για την απονομή αυτής της άδειας φαίνεται ότι δεν διευκολύνουν την εφαρμογή. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Ελπίζω μέσα στον Οκτώβριο» σημείωσε.

Υπό κατάληψη το ΤΕΙ Αθήνας

Όλη η συζήτηση προκλήθηκε καθώς το ΤΕΙ Αθηνών, τελεί εδώ και αρκετές μέρες υπό κατάληψη λόγω της μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών, Μιχάλης Μπρατάκος, είπε ότι μετά την ψήφιση του νόμου ο Ρωμανός έδωσε τις εξετάσεις που του επέτρεπε ο νόμος, πέρασε τα υποχρεωτικά μαθήματα και συνεπώς μπορούσε από τον Μάρτιο να παρακολουθήσει το εαρινό εξάμηνο, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου το ίδρυμα είναι κλειστό λόγω κατάληψης «από ομάδα αντιεξουσιαστών από 20 έως 40 άτομα, ανάλογα την ημέρα» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Χ.Αθανασίου: Οχι ρυθμίσεις υπό τη πίεση ομάδων

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος ανέφερε ότι διάταξη του νόμου 4312/2014, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα, προβλέπει ότι η φοίτηση των καταδίκων και υποδίκων που σπουδάζουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γίνεται με παρακολούθηση εξ αποστάσεως, ωστόσο στους ίδιους φοιτητές μπορεί να χορηγείται και άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον έχουν περάσει το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων τους.«Προφανώς εδώ ο κ. Ρωμανός έχει περάσει τα μαθήματα, αλλά δεν θέλει να παρακολουθήσει τη σχολή με ηλεκτρονική επιτήρηση» σημείωσε.

Οσον αφορά τη νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «είναι λάθος να καθορίζεται η αντιεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική από πιέσεις ομάδων ή κάποιων μεμονωμένων ατόμων».

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τιποτε απ ολα οσα απαιτουν οι πολιτες δεν σας αρεσουν εαν δεν εξυπυρετουν
    το συστημα για αυτο μιλατε οτι σας πιεζουν καποιες ομαδες ενω εσεις σκοτωνεται
    τον κοσμο με τα ΜΑΤ Αφιλουιμοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here