Παραπομπή σε δίκη 5 ατόμων, ανάμεσά τους και ο Ι.Σμπώκος για τα εξοπλιστικά

ΦΩΤΟ: IN TIME

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται πέντε κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, υπόθεση που έχει  ως επίκεντρο την εταιρία Clavis, «συμφερόντων του Ι.Σμπώκου», από την οποία φέρεται να διακινήθηκε μαύρο χρήμα ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο υιοθέτησε εισήγηση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, παραπέμπονται σε δίκη:

– Ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Ιωάννης Σμπώκος,
– Το στέλεχος επιχειρήσεων, Γιώργος Καμάρης,
– Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και
– Οι αδελφοί Γιώργος και Πέτρος Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν κατά περίσταση είναι παθητική δωροδοκία από κοινού κατά του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διατασσεται επίσης, ο διαχωρισμός της υπόθεσης κι η διενέργεια περαιτέρω έρευνας από τον ανακριτή Διαφθοράς για το Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Αντισταθμιστικών (1999 – 2000), αναφορικά με τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν πρέπει να δικαστούν οι πέντε κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις, ενώ απάλλαξε από κάθε κατηγορία άλλους 11 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΥΠΕΘΑ, Αντώνη Κάντα για το αδίκημα της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατά του Δημοσίου.

Με το βούλευμα, παύει -λόγω θανάτου- η ποινική δίωξη σε βάρος του Βλ. Καμπούρογλου, του επιχειρηματία που είχε βρεθεί νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012.

Η δικογραφία

Η δικογραφία αφορά στη διακίνηση μέρους παράνομων αμοιβών από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1, μέσω της εταιρείας Clavis που φέρεται ότι ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Καμάρης. Πρόκειατι γαι εταιρία, που κατά τους ανακριτές, κατατάσσεται σε αυτές «συμφερόντων του Σμπώκου», της οποίας τη διαχείριση εμφανίζονται να είχανοι αδελφοί Χριστοδουλίδη.

Συνολικά στην Clavis φαίνεται να διοχετεύθηκαν και να διακινήθηκαν ποσά περίπου 12 εκατ. ευρώ, που κατά τη δικογραφία, θεωρούνται η «αμοιβή» του Ιω. Σμπώκου από τα συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ που φέρονται να δόθηκαν για την προμήθεια των Tor M1 ως «δώρο».

Η επίμαχη εταιρία εμφανίζεται να διακίνησε προς τον επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια μέσω άλλων εταιριών φέρονται να κατέληξαν στον Ιω. Σμπώκο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here