Παραλύει αύριο η χώρα-Ποιοι απεργούν κατά των αντεργατικών διατάξεων

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα αύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου λόγω της 24ωρης απεργίας και του συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιούσουν ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στις αντεργατικές διατάξεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις κλαδικές συμβάσεις και τη διαιτησία. 

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή αφού ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη την ημέρα ηλεκτρικός, τρόλεϊ και λεωφορεία. Αντιθέτως μετρό και τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

 

Αναλυτικά:

Στην Αθήνα ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και το ΠΑΜΕ στις 10.30πμ στα Προπύλαια.

Απεργία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα, τρόλεϊ, λεωφορεία και ηλεκτρικός (γραμμή 1) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Υπενθυμίζεται ότι δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία από τις 6 το πρωί της Τρίτης (24 Σεπτεμβρίου) έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Με προσωπικό ασφαλείας και τα νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την επόμενη Τρίτη προκήρυξε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κλειστά τα σχολεία

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ συμμετέχουν και εκείνες στην απεργιακή κινητοποίηση εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές.

Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Και οι τραπεζουπάλληλοι στην απεργία

Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι τραπεζουπάλληλοι. Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη από τις 12:00 ως τις 15:00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (Διασωματειακό).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, που θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στον «κυβερνητικό εργοδοτικό έλεγχο των σωματείων και την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», όπως αναφέρεται.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την «αδρανοποίηση και ουσιαστικά απαξίωση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ)», ενώ τονίζει, ότι με το νομοσχέδιο, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προβλέπεται υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ενώ «εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές».

Μεταξύ άλλων, το Διασωματειακό διεκδικεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, όπου οφείλονται, «ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας», αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπερασπίζεται το δικαίωμα στην απεργία, που βάλλεται και αυτό από το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως επισημαίνει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here