Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγη ώρα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει επιστολή παραίτησης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις πάντως, όπου εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Δημήτρης Κράνης ήταν υφυπουργός τους τελευταίους 12 μήνες.

Υπήρξε δικαστικός λειτουργός συνταξιοδοτηθείς στις 30.6.2019 με το βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, τον οποίο κατείχε από τον Οκτώβριο του 2016 (Φ.Ε.Κ. 1050/18.10.2016). Στον Άρειο Πάγο εισήλθε τον Αύγουστο του 2009, προαχθείς τότε στο βαθμό του Αρεοπαγίτη. Το διάστημα από 26.5.2016 έως 30.6.2019 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στην οποία ήδη από το έτος 2006 διδάσκει θέματα δικονομικού κυρίως ενδιαφέροντος. Στη θέση του Γενικού Διευθυντή τοποθετήθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κατόπιν επιλογής του με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου της αυτής Σχολής, ενώ τη διετία 1981-1983 μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Ιδιωτικού και Δημόσιου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου LUDWIG MAXIMILIANS στο Μόναχο της Γερμανίας και είναι κάτοχος αντίστοιχου μεταπτυχιακού τίτλου.

Έχει εισηγηθεί επανειλημμένως δικονομικά κυρίως θέματα σε επιστημονικές εκδηλώσεις της ως άνω Σχολής (ΕΣΔι) και σε συνέδρια, συμπόσια ή ημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και λοιπών επιστημονικών φορέων, όπως της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, της οποίας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Με την απόφαση 38881/18.5.2015 του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 375/26.5.2015, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ., ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής για τη σύνταξη Σχεδίου Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ).

Έχει συμβάλλει στο συλλογικό έργο των Κεραμέα/Κονδύλη/Νίκα με γενικό τίτλο «Ερμηνεία του ΚΠολΔ», στο οποίο επεξεργάσθηκε τη θεωρητική και νομολογιακή ανάλυση των άρθρων που αφορούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ το έτος 2013 εκδόθηκε από τον οίκο “ΣΑΚΚΟΥΛΑ” το βιβλίο του με τίτλο «Προσωρινή Διαταγή, Ανάκληση και Μετενέργεια των Ασφαλιστικών Μέτρων». Από τον αυτό οίκο εκδόθηκε το έτος 2016 το συλλογικό έργο «Κανονισμός (ΕΚ) 2201/2003 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας», στο οποίο συνέβαλε ερμηνεύοντας τα άρθρα 8 έως και 14 του Κανονισμού. Με αφορμή εξάλλου τις τροποποιήσεις που επέφερε στον ΚΠολΔ ο ν. 4335/2015 εισηγήθηκε σχετικά θέματα σε πολλές ημερίδες ή διημερίδες Δικηγορικών Συλλόγων και της ΕΝΟΒΕ. Επίσης, μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε νομικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here