Παραίτηση Μπαλτά-Φαμπρ ζητούν οι Ελληνες καλλιτέχνες, για τις αλλαγές στο Φεστιβάλ Αθηνών-Παρέμβαση Τσίπρα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Οξύνονται και διογκώνονται οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου στις προθέσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Γιάν Φάμπρ να αλλάξει τη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ελληνες καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Σφενδόνη για να εκφράσουν τη έντονη δυσαρέσκεια στις εξαγγελίες να αφιερωθεί η φετινή χρονιά του Φεστιβάλ στο Βέλγιο, ζητούν με επιστολή τους, την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και την απομάκρυνση του Γιαν Φαμπρ από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρωθυπουργός με ανάρτηση του στο τουίτερ, στην οποία ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Φαμπρ να ενισχύσει την ελληνική συμμετοχή.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ του Φεστιβάλ εξέδιδε ανακοίνωση, με την οποία σημειώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη εμπλουτισμού του προγράμματος με ελληνικές εκδηλώσεις και σημειώνει ότι θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Οι αντιδράσεις

Τεράστια ήταν η συμμετοχή του καλλιτεχνικού κόσμου στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σφενδόνη και επικοινωνήθηκε μέσω των social media.

Οι έλληνες καλλιτέχνες κατηγόρησαν τον Φαμπρ για καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό και τον χαρακτήρισαν «persona non grata».

Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα πορεία διαμαρτυρίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκατοντάδες καλλιτέχνες. Παρών ήταν και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του Εθνικού Θεάτρου προς τους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ στη συζήτηση βρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- η Όλια Λαζαρίδου, ο Αργύρης Ξάφης, ο Γιώργος Νανούρης, η Στεφανία Γουλιώτη και άλλοι.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φαμπρ ότι τιμώμενη χώρα θα είναι φέτος το Βέλγιο, με ορισμένους καλλιτέχνες να κάνουν λόγο -ειρωνικά- για «Βελγικό Φεστιβάλ» και την Όλια Λαζαρίδου να κάνει λόγο σε ανάρτησή της για «αποικιοκρατία».

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ζητά από έλληνες καλλιτέχνες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

H παρέμβαση του πρωθυπουργού

Μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στο Twitter ότι παρακολουθεί τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του Διεθνούς Φεστιβάλ, την χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη και προσθέτει ότι στη συνάντησή του με τον Γιάν Φαμπρ τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές του Φεστιβάλ.

«Ο Γ.Φαμπρ και ο υπουργός Πολιτισμού συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.


Η ανακοίνωση του ΔΣ του Φεστιβάλ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση αναφέρει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη να συμπεριληφθούν περισσότερες ελληνικές παραγωγές στο πρόγραμμα.

Τονίζει ότι το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν περισσότερες ελληνικές παραγωγές, οφείλεται στο γεγονός ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντά του.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα, και τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι μετά από πρόταση του Φαμπρ,«αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών».

Συγκεκριμένα:

Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.

Θα επιλεγούν επίσης, βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).

Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν στο site του Φεστιβάλ www.greekfestival.gr.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here