Παραινέσεις Βερολίνου για απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε την έκκληση του Βερολίνου για απευθείας διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η δράση του ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, ο Κρίστοφερ  Μπούργκερ τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε:

«Μπορώ μόνο να επαναλάβω ό,τι είπα ήδη την Δευτέρα: Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη με ανησυχία. Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη και αυτά τα τουρκικά μέτρα δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να μπουν σε διάλογο για να λύσουν τα ανοιχτά, ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, ζητήματα».

«Είναι απολύτως σημαντικό οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν τον απευθείας διάλογο μεταξύ τους για τα ζητήματα που τους χωρίζουν και αφορούν θέματα Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. «Δεν θα ήθελα να διατυπώσω θέση για αυτή την συμφωνία. Από την σκοπιά μας το σημαντικότερο είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τα διαφιλονικούμενα θέματα Δικαίου της Θάλασσας στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και σε αυτό απευθύνουμε έκκληση προς τους εμπλεκόμενους και για την αποτροπή κάθε περαιτέρω κλιμάκωσης».

Επίσης, ο Μπούργκερ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε σε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και σχετικά με την επικείμενη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Τέλος, μετά από επίμονες ερωτήσεις για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι «ασφαλώς επί της αρχής βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου είναι ότι συμφωνίες σε βάρος τρίτων δεν έχουν ισχύ».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here