Παραδοχή Σταϊκούρα: Δεν θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες που προκαλεί η πανδημία

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «καλύψει» τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί η πανδημία και ενδεχομένως το τρίτο lockdown.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « η κατάσταση είναι δύσκολη σε κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, δεν θα καλύψουμε και όλες τις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω ταμειακών και δημοσιονομικών πλαισίων».

Ο υπουργός με αυτόν τον τρόπο προοικονομεί το κούρεμα στα ήδη λιγοστά «μέτρα στήριξης» της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις της χώρας.

Απαντώντας στο πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στην οικονομία, ο Χρήστος Σταϊκούρας επέμεινε στο κυβερνητικό success story λέγοντας πως συγκρατήθηκε η ανεργία και απετράπησαν τα μαζικά λουκέτα, ενώ μίλησε για «αυταπάτες» της αντιπολίτευσης.

Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου  Σταϊκούρα εξαπέλυσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Η Έδη Αχτσιόγλου κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, είπε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει οικονομική πολιτική η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κρίση χρέους. Η ίδια κατήγγειλε πως η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρακολουθητή των εξελίξεων, χωρίς κανένα σχεδιασμό και πρόληψη, απλώς ανοιγοκλείνοντας το λοκντάουν.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ζήτησε κούρεμα χρεών και κλαδικό πρόγραμμα στήριξης της εστίασης.

«H εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή ενός παρακολουθητή των εξελίξεων. Αντιλαμβάνεται τον ρόλο της περισσότερο ως χειριστή ενός διακόπτη, του λοκ-ντάουν, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κανέναν έλεγχο και καμία πρόληψη», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στην οικονομία δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εξελίσσεται μια προδιαγεγραμμένη πορείας ύφεσης και μαρασμού. Η μη ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων οδήγησε σε τεράστια ύφεση -τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- και απώλεια εισοδήματος. Το 2020 περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους έχασαν ακόμη και πάνω από το 30% του εισοδήματός τους, 7 στα 10 νοικοκυριά που ζουν από επιχειρηματική δραστηριότητα έχασαν το 1/3 του εισοδήματός τους και 1 στα 3 λαϊκά νοικοκυριά (με εισόδημα έως 10.000 ευρώ) βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από τη σώρευση χρεών και έχουν τεράστια αβεβαιότητα. Ήδη ξεκίνησαν τα λουκέτα στην εστίαση, όπου εργάζονται σχεδόν 400.000 άτομα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here