Παππάς σε υφυπουργό Εμπορίου ΗΠΑ: Πολιτικές σκοπιμότητας καθυστερούν την αξιολόγηση-Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία

«Τα βασικά μεγέθη δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και πως δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική πίσω από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Μόνο πολιτικές σκοπιμότητες». Αυτά τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς,  στον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο, Kenneth Hyatt, με τον οποίο συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς ανέλυσε την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και είναι, πλέον, σε θέση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους διεθνείς επενδυτές: «Είναι χαρακτηριστικοί οι σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν στο τέλος τους περασμένου έτους, η μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες την τελευταία διετία, η δημιουργία 230.000 θέσεων εργασίας, καθώς και η υπεραπόδοση σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο για το 2016 εκτιμούμε ότι θα κλείσει κοντά στο 3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5%. Με αυτά ακριβώς τα δεδομένα, δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική πίσω από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Μόνο πολιτικές σκοπιμότητες», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επισήμανε τις διεθνούς εμβέλειας επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας των δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα και η δυνατότητα μόχλευσης των κονδυλίων ύψους 415 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τα κοινοτικά ταμεία, μέσω πιθανής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Ο Νίκος Παππάς ανέλυσε, ακόμη, τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η οποία μειώνει κατά 60-80% το κόστος εγκατάστασης των δικτύων, επιτρέποντας τη διέλευση όλων των ενδιαφερομένων μέσω κοινών υποδομών.

Ο Νίκος Παππάς ανέπτυξε το στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση, ακριβώς επάνω στην πορεία του εμπορίου από την Ανατολή προς τη Δύση, νοτίως της αναπτυγμένης ευρωπαϊκής αγοράς των 750 εκατομμυρίων ανθρώπων και βορείως των χωρών της Αφρικής οι οποίες θα αποτελέσουν αγορές με τεράστιες ανάγκες σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, όταν σταθεροποιηθούν: «Προκειμένου, όμως, να καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως αυτή τη θέση της, η Ελλάδα οφείλει σήμερα να αναβαθμιστεί σε αξιόπιστο κόμβο μεταφορών, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., με διεθνή εμβέλεια».

Τέλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η ελληνική Κυβέρνηση στην ανάπτυξη των αγωγών ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο συντονισμό των ενεργειών –μέσω του υπό σύσταση Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών- ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει την τροχιακή της θέση, αλλά και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τους φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύει, στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here