Συνάντηση Παππά με τους 4 «νέους» καναλάρχες, για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο-Στον «αέρα» 2.500 εργαζόμενοι

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά,και τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, συναντώνται σήμερα Δευτέρα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων επιχειρηματικών ομίλων που πήραν τις 4 τηλεοπτικές άδειες. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, συνάντηση προετοιμασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσου και εκπροσώπων των τεσσάρων προσωρινών υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3μμ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο οποίος θα έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των προσωρινών υπερθεματιστών.

Οπως έχει γίνει γνωστό κατά την συνάντηση θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να πάρει το γρηγορότερο δυνατό, «σάρκα και οστά» το νέο τηλεοπτικό τοπίο τη χώρα, μετά τον ιστορικό διαγωνισμό, που ανέδειξε τους πρώτους νόμιμους κατόχους τηλεοπτικών αδειών στη χώρα.

Η κυβέρνηση είναι απόλυτα ευχαριστημένη από τις εξελίξεις, καθώς πέτυχε ένα τόσο μεγάλο τίμημα(246 εκ. ευρώ) και κατάφερε, όπως λέει, να βάλει επιτέλους τάξη στην τηλεοπτική ασυδοσία 27 χρόνων που έθρεψε την ανομία και την διαπλοκή. Κι αυτό, παρόλη τη κριτική που της ασκείται, πως με το αποκλειστικό οικονομικό κριτήριο, η επιχείρηση πάταξης της διαπλοκής, δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μερική αλλαγή φρουράς στη σύνθεση των διαπλεκομένων με τη κυβέρνηση οικονομικών συμφερόντων.

Ομως η αλήθεια είναι ότι οι τηλεοπτικές άδειες στη χώρα έχουν τίμημα κι ένα δημόσιο αγαθό αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. ωστόσο, στον ευαίσθητο χώρο της τηλεόρασης, το δημόσιο συμφέρον περιφρουρείται και με την ποιοτική ανάδειξη της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και με την καθαρή θέση των ιδιοκτητών των Μέσων.

Το θέμα εδώ είναι ότι νόμιμοι  δύο από τους κατόχους αδειών είναι και μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες των δύο μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών σωματείων της χώρας, ότι ο ένα κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου για αλλοίωση και επηρεασμό αποτελεσμάτων ενώ ο τρίτος είναι ένας εργολάβος δημοσίων έργων, όπως ο προηγούμενος εθνικός εργολάβος Γ. Μπόμπολας.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά, είναι ότι για πρώτη φορά όλοι αυτοί πλήρωσαν για να πάρουν τηλεοπτική άδεια και δεν θα εκπέμπουν όπως γινόταν μέχρι τώρα από τηλεοπτικούς σταθμούς παράνομους.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη, ότι μέσα στις επόμενες 5 ημέρες από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα πρέπει να έχει γίνει και ο επανέλεγχος του πόθεν έσχες των νέων κατόχων αδειών για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι νόμιμη και δικαιολογείται η προέλευση των χρημάτων που διέθεσαν για να αγοράσουν τις άδειες.

Οπως δηλώνουν σε συνεντέυξεις τους τα κυβερνητικά στελέχη, επόμενος άμεσος στόχος είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε να μπορεί η ανεξάρτητη αρχή να επιτελέσει τον δύσκολο και απαιτητικό της ρόλο, στον έλεγχο των ποιοτικών και άλλων χαρακτηριστικών των τηλεοπτικών σταθμών. Το ΕΣΡ εξ άλλου θα πραγματοποιήσει τον επόμενο διαγωνισμό που θα αφορά την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Υπενθυμίζουμε ότι τις άδειες πήραν:

1- Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ
2- Το σχήμα του Ιωάννη-Βλαδήμιρου Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ
3- Ο όμιλος ΑΝΤ1 του Μ. Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ
4- Το σχήμα ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ

Η δημοπρασία έκλεισε συνολικά στα 246 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των πλέον αισιόδοξων κυβερνητικών στελεχών.

Δεν πήραν τηλεοπτική άδεια  STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη, προσέφερε 13 εκατ. ευρώ) και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά που προσέφερε 61 εκατ. ευρώ), όπως και το MEGA και το Ε που αποκλείσθηκαν από τον διαγωνισμό γιατί δεν πληρούσαν συγκεκριμένους όρους.

Δεν πήραν επίσης άδεια ο Ιβάν Σαββίδης (πρώτος επιλαχών, ανέβασε την προσφορά του στα 61,5 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη (έδωσε 18 εκατ. ευρώ).

Το φάσμα των απολύσεων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΗΕΑ τουλάχιστον με 1.800 εργαζομένοι στα κανάλια χωρίς άδεια(δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Εντονη ανησυχία για  το μέλλον των εργαζομένων εξέφρασαν η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ), η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here