Παππάς προς καναλάρχες: Δεν υπάρχει τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας του διαγωνισμού για τις άδειες-Να τoν αναγνωρίσει η ΝΔ

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

«Τρόπος υπέρβασης της νομιμότητας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν υπάρχει. Οι νόμοι ισχύουν για όλους» διεμήνυσε στους καναλάρχες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά της ΝΔ την οποία κάλεσε «να ανασκευάσει και να ανακαλέσει» όσα έχει πει περί ακύρωσης του διαγωνισμού όταν θα αναλάβει την διακυβέρνηση «και να πει ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα» του διαγωνισμού.

Με αφορμή μάλιστα την έναρξη της σχετικής διαδικασίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους. Μάλιστα προκάλεσε τους προκατόχους του -από βουλευτές ερμηνεύθηκε ως «φωτογραφία» του άλλοτε υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Θ. Ρουσόπουλου- «να τιμήσουν το παρελθόν τους και να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν αυτό που προέβλεπε ο νόμος: τους έβαλε κάποιος τρικλοποδιές, τους απείλησε κάποιος;».

Ενόψει της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Παππάς απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής και στους συμμετέχοντες, διαμηνύοντας πως «τρόπος για υπέρβαση της νομιμότητας δεν υπάρχει» και «κανένας δεν πρέπει να προκαλεί την τύχη του». «Οι νόμοι ισχύουν γι’ όλους ανεξαρτήτως ονόματος, ανεξαρτήτως ένδοξου παρελθόντος και μέλλοντος. Τελεία και παύλα. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να τρομοκρατεί δημόσιους λειτουργούς να παρακάμψει την πρώτη διαδικασία, η οποία είναι διαφανής και κρυστάλλινη, για τον διαγωνισμό πλανάται πλάνη οικτρά και νομίζει ότι ζει σε προηγούμενες εποχές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επιπροσθέτως πως πολλοί τολμούν σήμερα, όπως και η ΝΔ, να υποστηρίζουν ότι είναι παρωδία ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος έχει εννέα συμμετέχοντες για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και αντέτεινε: «Δεν ήταν παρωδία η ανοιχτή μεθόδευση, με την οποία παρέδωσαν τον αέρα της χώρας – η οποία αποτέλεσε την συνεύρεση των υπαρχόντων κακώς εχόντων και μη αδειοδοτημένων πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών – παρέδωσαν τον αέρα της χώρας;» ρώτησε  ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας πως υπήρξε μία μεθόδευση και προσθέτοντας πως τα πράγματα σε σχέση με αυτή τη σύμβαση πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους.

«Τι να συγκρίνει κανείς; Τον διαγωνισμό που διεξάγεται τώρα και έχει πάρα πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την εταιρική μορφή, με τον διαγωνισμό της DIGEA, τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, ο οποίος άφηνε να συμμετέχουν ακόμη και μονοπρόσωπες εταιρείες και δεν είχε ως προαπαιτούμενο κανέναν έλεγχο για την προέλευση των κεφαλαίων; Έναν διαγωνισμό ο οποίος παραβίαζε την αρχή η οποία παντού επιζητούμε να εφαρμόζεται παντού, να μην είναι ίδιος ο πάροχος δικτύου με τον πάροχο περιεχομένου;» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Τέλος, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τη Βουλή ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων και τον ειδικό επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, οι οποίοι δεν εισπράχθηκαν κατά το παρελθόν ενώ ήταν ψηφισμένοι από τη Βουλή». «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και ειδικά καθώς ο λαός διανύει μια τέτοια δύσκολη περίοδο» είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Σπίρτζης για DIGEA

Για όργιο παράνομων διαγωνιστικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υπογραφή της 15ετούς σύμβασης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της DIGEA, έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, όλα τα στοιχεία, με τις παραλείψεις και τις πλημμελείς διαδικασίες που τηρήθηκαν και οδήγησαν στο να συμμετάσχει μόνο η DIGEA στο διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχουν από πέρυσι σταλεί στον εισαγγελέα και η υπόθεση θα απασχολήσει τις δικαστικές αίθουσες.

Ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ακόμα ότι εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού της ΕΕΤΤ, είχε βγει κοινή υπουργική απόφαση που όριζε τον χάρτη συχνοτήτων, ενώ υπήρχε ειδική μελέτη, την οποία παρέλαβαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου, η οποία όμως αγνοήθηκε.

«Αν τηρούσαμε εμείς αυτές τις διαδικασίες του διαγωνισμού θα ήμασταν αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να προχωρήσει στη διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here