Ο Παπασταύρου σε 3 offshore στα Panama Papers-Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- Τι απαντά ο ίδιος

Στη λίστα των Panama Papers με τις offshore φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος εμπλεκόταν και στη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της παναμέζικης νομικής εταιρείας Mossack Fonseca που έχει δημιουργήσει τις περισσότερες offshore σε όλο τον κόσμο,ο κ. Παπασταύρου συμμετείχε σε 3 offshore του Παναμά , στις δύο εκ των οποίων ήταν μάλιστα μέλος του ΔΣ.

Ο Παπασταύρου συμμετείχε από το 2005 έως το 2014 στο Συμβούλιο των εταιρειών του Παναμά Green Shamrock και Diman Foundation ενώ από το 2006 έγινε αντιπρόεδρος του «ιδρύματος» Aisios. Στην απάντησή του προς τους δημοσιογράφους που έκαναν την έρευνα ο Σταύρος Παπασταύρου είπε αρχικά ότι δεν θυμόταν τις εταιρείες ενώ αργότερα υποστήριξε ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.

Μέσω των Panama Papers που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αποκαλύπτονται 11,5 εκατομμύρια σελίδες που δείχνουν την πορεία του μαύρου χρήματος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεγαλοστελεχών του αθλητισμού και διεθνών επενδυτών.

παπασταυρου-παναμας

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

“Πέφτει η κυβέρνηση υπό το βάρος των συγκλονιστικών αποκαλύψεων”!

“Δρομολογούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις από τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη”!

Αυτοί θα ήταν κάποιοι από τους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στην περίπτωση που το όνομα οποιουδήποτε στελέχους ή μέλους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να εμπλέκεται σε κάποια από τις γνωστές λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή ή κατόχων οφσορ εταιρειών. Σήμερα όμως, που το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, στελέχους της ΝΔ και στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, εμφανίζεται στη λίστα των περίφημων “Panama Papers”, είναι απλώς Δευτέρα και δεν κουνιέται… φύλλο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο Σταύρος Παπασταύρου, έχει διεθνή εμβέλεια, καθώς το όνομά του εμφανίζεται, και μάλιστα 3 φορές, στη λίστα των περίφημων “Panama Papers”. Μετά την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με το πολυπλόκαμο δίκτυο των οφσόρ εταιρειών με έδρα τον Παναμά φέρουν τον Στ. Παπασταύρου να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο 3 εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Οφείλουμε να «συγχαρούμε» τον κ. Παπασταύρου για την ευρύτατη γκάμα των… επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, που εκτείνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ και αυτή των “Panama Papers”, τόσο στον Ατλαντικό όσο και στον Ειρηνικό Ωκεανό! Και, βεβαίως, δεν πρέπει να παραλείψουμε να «συγχαρούμε» τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκη, για την απουσία οποιασδήποτε απάντησης στα επανειλημμένα ερωτήματα που του έχουμε θέσει-μεταξύ άλλων- για τον κ. Παπασταύρου.

Η απάντηση Παπασταύρου

Αργά το απόγευμα ο κ. Παπασταύρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στις αποκαλύψεις. Αναφέρει ο κ. Παπασταύρου:

«Διετέλεσα μέλος Συμβουλίου τριών Ιδρυμάτων (Foundation Councils), όπως άλλωστε αναφέρεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχος offshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του τύπου» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Πρόκειται για τρία οικογενειακά Ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση.

Την εξουσία διαχείρισης των Ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους καθώς τα Συμβούλια τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε. Έτσι, τα Συμβούλια των τριών Ιδρυμάτων δεν απέκτησαν ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία τους».

Σύμφωνα με τον Στ. Παπασταύρου, «τα μέλη των Συμβουλίων των τριών Ιδρυμάτων αποτελούσαν αποκλειστική επιλογή των ιδρυτών τους. Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω Ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here