Πάπας Φραγκίσκος: Ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει το Νόμπελ για το μεταναστευτικό-Οσοι χτίζουν τείχη θα φυλακιστούν οι ίδιοι

Σημαντική αναφορά έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη Τύπου που δημοσιεύεται στο πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού, CNA. Οπως είπε, είναι ένας πολιτικός που μίλησε στην καρδιά του, για το προσφυγικό όταν του είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από κάθε συμφωνία. «Αυτός ο άνθρωπος αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης», τόνισε ο Πάπας.

Μεταξύ άλλων o προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, μίλησε για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη που βαραίνει τη χώρα μας και την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και για το πώς σχολιάζει την πολιτική Τραμπ για το τείχος στο Μεξικό, αλλά και τα τείχη εντός Ευρώπης, αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και στο Νόμπελ Ειρήνης.

«Να σας πω πως οι χτίστες των τειχών, όπως κι αν οικοδομούνται αυτά, από τούβλα ή μαχαίρια, θα γίνουν φυλακισμένοι των φυλακών που οι ίδιοι χτίζουν. Η ιστορία αυτό αποδεικνύει».

«Έκλαψα όταν ο Jordi Evole (βραβευμένος Ισπανός δημοσιογράφος) μου έδειξε τον φράχτη με τα μαχαίρια στους λόφους του Μαρόκο κοντά στη Μελίγια. Το να βλέπει κανείς κόσμο να πνίγεται στη Μεσόγειο, το να μπλοκάρεις τα λιμάνια, δεν είναι λύση. Καταλαβαίνω πως είναι «καυτή πατάτα» το πρόβλημα για μια κυβέρνηση, αλλά δεν λύνεται έτσι… Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται. Πρέπει να μιλήσουμε με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ανθρωπιά στην ΕΕ. Το να μην επιτρέπεις την είσοδο στους ανθρώπους αυτούς, το να τους κλείνεις τον δρόμο είναι σαν να τους αφήνεις στα χέρια των διακινητών, να τους αφήνεις να γίνονται θύματα trafficking».

Και συμπλήρωσε:

«Μίλησα με έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο που σέβομαι και θα πω το όνομά του. Αλέξης Τσίπρας. Μου εξήγησε τα προβλήματα και στο τέλος μίλησε στην καρδιά μου λέγοντας: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι πάνω από κάθε συμφωνία”. Αυτή η φράση του, αξίζει το Νόμπελ (Ειρήνης)».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προς τα πού οδεύει η ΕΕ σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Πάπας στάθηκε στα δεινά του λαϊκισμού.

«Βλέπω πολλούς ανθρώπους να πέφτουν θύματα του λαϊκισμού. Υπάρχει φόβος. Ο φόβος είναι η απαρχή των δικτατοριών. Ο Χίτλερ το εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό και είδαμε τα αποτελέσματα. Η Ευρώπη χτίστηκε από τους μετανάστες, θα έπρεπε να τους ευγνωμονεί. Αν η Ευρώπη πουλάει όπλα στην Υεμένη για να σκοτώνονται παιδιά, πώς μπορεί να εξασφαλίσει τη συνοχή της; Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να επιλύσει το πρόβλημα της πείνας σε αυτές τις χώρες. Πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με σύστημα εκπαίδευσης, με επενδύσεις, όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ, με τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά».

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει ήδη η κοινή υποψηφιότητα Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, λόγω της σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρόταση έγινε από την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί, πρόταση που στηρίζει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here