Παπαδημητρίου: Ποιές βελτιώσεις καταθέτει στο ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Βελτιωτικές αλλαγές θα επιφέρει στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ενημέρωσε το Σώμα ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν οι παρακάτω βελτιωτικές αλλαγές, που αφορούν:

  • δυνατότητα να ενταχθούν στον μηχανισμό και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εφόσον κάνουν προηγουμένως επανέναρξη της δραστηριότητάς τους.
  • ο διαμεσολαβητής να έχει τη δυνατότητα επαλήθευσης των στοιχείων που απαιτούνται για την ένταξη στον μηχανισμό, αλλά και τροποποίηση για την αύξηση του αριθμού των συντονιστών.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και ταυτόχρονα να ανατάξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, διασώζοντας και τις επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο των εργαζομένων σε αυτές» ανέφερε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο εισάγει έναν κατεξοχήν εξωδικαστικό μηχανισμό που τοποθετεί για πρώτη φορά την επιχείρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της ως ισότιμο μέρος. Είναι πρόδηλο ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις στο μηχανισμό και ο στόχος αυτός επετεύχθη, είπε η κ. Τζάκρη επισημαίνοντας ότι προηγήθηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «με το που προσέρχονται οι τράπεζες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαγράφονται όλοι οι τόκοι υπερημερίας» και ότι θα είναι δυνατό να ρυθμίζονται και οφειλές από κάθε είδους δάνεια ή πιστώσεις που προέκυψαν από επιχειρηματικά δάνεια και επίσης θα είναι δυνατό να εντάσσονται στη ρύθμιση και τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια των επιχειρήσεων.

Καταψηφίζει η ΝΔ

Νωρίτερα, πριν τις ανακοινώσεις Παπαδημητρίου, η ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα αποδειχθεί αδιέξοδη, δαιδαλώδης και προβληματική, που θα θέσει εκτός χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Η διαδικασία, από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν σέβεται κανένα θεσμικό πλαίσιο. Ανακοινώθηκαν από την εισηγήτρια της πλειοψηφίας τροποποιήσεις που είναι σοβαρές» ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, με συνέπεια ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης να καλέσει τον υπουργό Οικονομίας να ανακοινώσει τις βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.

«Κύριε υπουργέ, είναι έτσι; Γνωρίζουν βουλευτές σας αλλαγές που δεν γνωρίζει το Σώμα; Υπάρχουν αλλαγές επί της ουσίας του νομοσχεδίου; Αν υπάρχουν θα μας τις πείτε τώρα» ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ο οποίος πάντως είχε προϊδεάσει για συγκεκριμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου, από τη συζήτηση ακόμη στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προχειρότητα αντιμετωπίζει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «ούτε εξωδικαστικός είναι ούτε μηχανισμός υπάρχει με βάση το νομοσχέδιο», αφού η διαδικασία καταλήγει στα πρωτοδικεία της χώρας και γιατί δεν συνιστά απλοποίηση που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, μια διαδικασία η οποία έχει 19 στάδια και προβλέπει 25 δικαιολογητικά.

«Εδώ και δύο χρόνια, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ένα σημαντικό νομοσχέδιο και έρχεται προς ψήφιση ενώ δεν υπάρχει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι αναγκαία και απαραίτητη, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα και να μην μπλοκάρει» ανέφερε ο Γιώργος Γεωργαντάς και αμφισβήτησε τη βασιμότητα της δέσμευσης που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη εντός τριμήνου.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι η ίδια η Ελληνική Ένωση Τραπεζών που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο εργαλείο, έχει χαρακτηρίσει το φθινόπωρο ως το πιο φιλόδοξο σενάριο και έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ολοκληρωμένη η ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ένα έτος από σήμερα.

Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε τις σοβαρές αντιρρήσεις της ΝΔ στο γεγονός ότι αποκλείονται του μηχανισμού χιλιάδες επιχειρήσεις που με κόπους ρύθμισαν τις οφειλές τους πριν την 1.7.2016. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησε ότι υποχρεώνονται, από το σχέδιο νόμου, οι πιστωτές να κάνουν κούρεμα τόκων και επιβαρύνσεων και προέβλεψε ότι στην προστασία του νόμου θα είναι δυνατό να μπουν τελικά και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

«Εμείς θεωρούμε ότι και τα δάνεια των κτηνοτρόφων και των αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μηχανισμό» είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, αναφερόμενος σε εκείνους που θα είναι δυνατό να μπαίνουν στον μηχανισμό, και πρόσθεσε ότι είναι βασικό να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ως βασική προϋπόθεση για να μην μπλοκάρει το σύστημα και να προχωρά γρήγορα η διαδικασία.

Αλλά και για τις περιπτώσεις από 20.000 έως 50.000 οφειλές, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί μια υπεραπλουστευμένη διαδικασία, ώστε να μην χρειάζεται καθόλου ένα δικαστήριο να επικυρώνει τη συμφωνία.

«Στόχος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά με το νομοσχέδιο, εκείνο που τελικά υπάρχει είναι μια δαιδαλώδης και αδιέξοδη διαδικασία που θα οδηγήσει και σε εκμετάλλευση κάποιων ευεργετικών διατάξεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα επωφεληθούν τους πρώτες μήνες που προβλέπονται και αναστολές διώξεων» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προέβλεψε ότι δεν θα λειτουργήσει ο μηχανισμός.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here