9.700 άτομα πέρασαν από το Κέντρο Προσφύγων Ελαιώνα- Παρατείνεται η λειτουργία του

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η προγραμματική σύμβαση με το Δημόσιο για το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η σύμβαση αποτελεί συνέχεια της δωρεάν παραχώρησης που έχει κάνει ο Δήμος Αθηναίων προς το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτή παρατείνεται η διάρκεια παραχώρησης μέχρι τις 31.12.2016, από 31.12.2015 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, και επεκτείνεται η παραχωρηθείσα έκταση σε 20.000 τ.μ., από σχεδόν 12.000 τ.μ. που προέβλεπε αρχικά. Από την επέκταση θα εξυπηρετηθούν 500 επιπλέον πρόσφυγες.

Από τα τέλη Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου, μέχρι και σήμερα διέμειναν για βραχύ χρονικό διάστημα, περίπου 9.700 άτομα. Όπως σημειώνουν πηγές του δήμου «φιλοξενούνται κυρίως οικογένειες προσφύγων και όλοι όσοι διαμένουν είναι ταυτοποιημένοι”.

Τα έξοδά λειτουργίας της εγκατάστασης αναλαμβάνονται από το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π..), το οποίο αναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση να ολοκληρώσει τα εκκρεμή έργα της περιοχής (διάνοιξη οδού Αγίου Πολυκάρπου, αποχετευτικά έργα κ.λ.π.).

«Η Ελλάδα είναι – θέλουμε δεν θέλουμε – σταθμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που αναζητούν μία γωνιά ειρήνης και προστασίας. Ένας σταθμός που ο χρόνος θα δείξει αν είναι πρόσκαιρος ή πιο μόνιμος από ό, τι υπολογίζαμε.  Αυτή τη στιγμή η χώρα δέχεται 4-5 χιλιάδες άτομα ημερησίως, μεικτά, πρόσφυγες και μετανάστες. Περίπου 700 χιλιάδες άτομα θα έχουν διέλθει από τη χώρα μέχρι το τέλος του 2015. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν κινείται με την ταχύτητα που επιβάλλεται και αρκετοί ομόλογοί μου δήμαρχοι, δεν δείχνουν την προνοητικότητα που θα έπρεπε. Στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις μας να βρεθούμε όλοι μαζί, κάποιοι αρκούνται στην ευχή να περιοριστεί το πρόβλημα στην αυλή του γείτονα. Θα διαψευστούν” υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην εισήγησή του.  

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με την λειτουργία της εγκατάστασης  αποτρέπεται η δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών που υπονομεύουν τη λειτουργία και το ηθικό της Αθήνας, φέροντας ως παράδειγμα την πλατεία Βικτωρίας. Αναγνώρισε όμως ότι το Κέντρο Προσφύγων αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό” καθώς με δεδομένο ότι οι χώρες στα βόρεια σύνορά μας αποφάσισαν να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε πρόσφυγες πολέμου, πολλές χιλιάδες αναμένεται να εγκλωβιστούν εντός Ελλάδας. 

Πηγές του δήμου αναφέρουν ότι περίπου 1000 άτομα  επέστρεψαν τη Δευτέρα από την Ειδομένη στην Αθήνα, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

   

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here