Πανσέληνο με συναυλία στο φρούριο που φύλαγε άλλοτε τον Πειραιά

Η Ηετιώνεια (στρατιωτική) Πύλη του αρχαίου Πειραιά θα αναβαθμιστεί

Οι Ηετιώνεια Πύλη ανοίγει για την φετινή Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, στη Δραπετσώνα, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά -άσημη σήμερα, όμως άλλοτε ήταν το βασικότερο οχυρωματικό έργο που προστάτευε το σπουδαίο λιμάνι.

Πήρε το όνομά της ή απο έναν ασήμαντο άνδρα που παντρεύτηκε μια άσχημη αρχοντοπουλα και έγινε μεγάλος και τρανός ή από έναν Λαπίθη που παντρευτηκε γύρω στο 700 π.Χ. την Λάβδα, αρχοντοπουλα της Κορίνθου. Ο Ηετίων, όποιος κι αν ηταν πιο πριν, ίσως γιος  του  Εχεκράτη  από το δήμο της Πέτρας,  απέκτησε με την αρχοντοπούλα Λάβδα τον Κύψελο που έγινε τύραννος της Κορίνθου. Λάτρευαν δεν τον Ηετίωνα ως  ήρωα στην περιοχή.

 

Αναπαράσταση της Πύλης

Η Ηετιώνεια Πύλη αποτελούσε μεγάλο οχυρωματικό έργο στην εποχή της, χωρίς ιδιαίτερη αυλή, που όμως δέσποζε του αρχαίου λιμένα, αριστερά του εισερχομένου, λόγω ακριβώς του βραχώδους υψώματος όπου είχε ανεγερθεί. Έφερε δίφυλλη θύρα πλάτους 3,70 μ, ανάμεσα σε δύο πύργους διαμέτρου περίπου 10 μ. Το μέτωπο της πύλης προστατεύονταν από προτείχισμα και από μια μεγάλη σκαμμένη τάφρο πλάτους 3,5 μ. που μπροστά στην πύλη στένευε στα 1,80 όπου και υπήρχε ξύλινη κινητή γέφυρα, που στηρίζονταν σε κτιστούς πεσσούς.

Βρίσκεται στον λόφο Καστράκι στη Δραπετσώνα και είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της πειραϊκής ακτής, με έκταση περίπου 20 στρέμματα. Προστάτευε το αρχαίο λιμάνι που δεν μοιάζει και πολύ με το σημερινο. Ηταν μια απο τις δυο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν στις Αστικές Πύλες). Από τη συγκεκριμένη πύλη περνούσαν μόνο στρατιωτικές δυνάμεις (δεν ήταν αστική πύλη).

Κατασκευάστηκε το 411 π.Χ. για την προστασία του αρχαίου λιμένα του Πειραιά.

Στα νεώτερα χρόνια το μνημείο έγινε γνωστο  με την ανάμνηση των προσφύγων της μικρασιαστικής καταστροφής γιατί γύρω του είχε δημιουργηθεί μια παραγκούπολη. Ενας από τους δύο πύργους του όμως γκρεμίστηκε αργότερα, το 1944 από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Τέλος, στη δεκαετία ΄70 επί χούντας η περιοχή απαξιώθηκε ολοσχερώς γιατί δόθηκε στον ΟΛΠ για τις εγκαταστάσεις του. Τα πρώτα έργα αναστήλωσης του μνημείου ολοκληρώθηκαν το 2005, αλλά οι πληγές δεν επουλώθηκαν πλήρως.

Ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό η Ηετιώνεια Πύλη

Ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με έκταση 20 στρέμματα, ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 7.30 μμ, με ξενάγηση για τους επισκέπτες. Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Περιφέρειας Αττικής (700.000 €).

Παράλληλα, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, στο «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ξεκινούν τις επόμενες μέρες οι εργασίες ανάπλασης του χώρου σε έκταση 20 στρεμμάτων. Η μελέτη έγινε από το Δήμο, ο οποίος και θα υλοποιήσει το έργο, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, που χρηματοδοτεί το σύνολο του έργου της ανάπλασης με 3.500.000 € από ίδιους πόρους.

Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας που μαζί με την Ηετιώνεια θα συγκροτήσει έναν πόλο πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου με έκταση πάνω από 40 στρέμματα που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων της.Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, σας καλούν το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στην οργανωμένη ξενάγηση (7:30-9:00) στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στη συναυλία (9 μμ) που θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here