Πανούσης: Οι ακρότητες πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας

Οι  πολιτικές των οξύνσεων και των ακροτήτων πρέπει να φύγουν από τη ζωή μας, την πολιτική, την κοινωνική, την καθημερινή,  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας για την ετερότητα του άλλου, σε εκδήλωση με θέμα: «Ετερότητα – Ανεκτικότητα στον σύγχρονο κόσμο», που διεξάγεται στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο του 11ου σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου.

Το σεμινάριο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικής δράσης του Παντείου Πανεπιστημίου, η έδρα J. Monnet και η έδρα Unesco του πανεπιστημίου.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να ταυτίζουμε κάθε ομάδα με κινδύνους για την οικονομία, για την κοινωνική συνοχή, για τη Δημοκρατία.

Υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να λειτουργούμε με αρνητικό, συλλογικό, φαντασιακό τρόπο. Βέβαια, είπε, έχουμε πάντα μια σύγκρουση ετεροφιλίας και ετεροφοβίας, που άλλες φορές γυρνάει γύρω από τα προβλήματα των μεταναστών και άλλες φορές γύρω από την ίδια τη μετανάστευση ως πρόβλημα.

Τόνισε πως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η προσφυγιά και το ξεκλήρισμα δεν είναι ούτε τυχαία συμβάντα, ούτε θελήματα Θεού, ούτε είναι, δυστυχώς, συγκυριακά ή πρόσκαιρα φαινόμενα.

Ανθρωποι, είπε, παίρνουν τις αποφάσεις, άνθρωποι διαχειρίζονται τα προβλήματα και πρέπει να καταλαβαίνουμε τι πάει να πει πρόβλημα μεταναστεύσεως, τι πάει να πει μεταναστευτική πολιτική, τι πάει να πει ο μετανάστης, ο άνθρωπος.

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά των κοινωνικών διακρίσεων δεν αφορά μόνο τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμα και η δικαιοσύνη, είπε, δεν είναι πάντα ουδέτερη. Αρνούμενοι όμως το δικαίωμα στους άλλους να υπάρχουν, αποδεχόμαστε το δικαίωμα κάποιοι άλλοι να μην αποδέχονται ότι υπάρχουμε εμείς..

Επιπλέον, τόνισε πως η ταυτότητα δεν μπορεί να συγκροτηθεί με τις απαρνήσεις του παρελθόντος. Η ιστορικότητα και η προοπτική πρέπει να συνυπάρχουν, όπως και εμείς το διεκδικούμε ως μετανάστες. Το τότε, το τώρα και το αύριο δομούν μια πολιτισμική ταυτότητα, που δεν μπορείς να τη διασπάσεις εσύ, επειδή είσαι ο οικοδεσπότης, το κράτος που υποδέχεται, ανέφερε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here