Γ. Πανούσης: Νέο στρατηγικό σχέδιο για καταλήψεις, Εξάρχεια

Συνέντευξη στη ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Με μια τριπλή διαπίστωση ο αναπληρωτής υπουργός  Προστασίας του Πολίτη  κ. Γιάννης Πανούσης περιγράφει  την έως σήμερα πορεία της κυβέρνησης , σημειώνοντας ότι δρα αφ΄ενός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αφ΄ετέρου με μία τυφλή υιοθέτηση των αντιπολιτευτικών δηλώσεων, ενώ  ενίοτε κινείται με …άγνοια κινδύνου.  Οπως όμως παρατηρεί, πάντοτε η Ελλάδα πέτυχε  ό,τι πέτυχε  στην ιστορία της, με άγνοια κινδύνου….
 Ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τα θέματα Προστασία του Πολίτη μιλά εφ΄όλης της ύλης:
 
Για τον πρωθυπουργό:  «Πραγματικά κάνει πολύ καλό σκανάρισμα στις απόψεις και πολύ ωραίες παρεμβάσεις. Δεν σε ακούει παθητικά ούτε έχει μια εμμονή και  λέει αυτό θα γίνει και έτσι το θέλω».
 
Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές : «Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας, η κυβέρνηση,  θα βρει ένα modus vivendi με τους ξένους.  Το πρόβλημά του είναι στο εσωτερικό. Ολοι οι θεσμοί είναι στον αέρα. Χρειάζεται ένα πολιτικό  και κοινωνικό συμβόλαιο».
 
 Για τα υπερυπουργεία: « Το μοντέλο των υπερυπουργείων έχει πρόβλημα. Πρέπει να ξαναγυρίσει στη μορφή αυτόνομων υπουργείων».
 
Για το φαινόμενο των καταλήψεων:  «Ξεκινάμε να φτιάξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο».
 Για την επέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεία:  «Ολα είδαμε να γίνονται με το φως του ήλιου. Δεν έγινε μια καταδρομή βραδινή όπου σπάσανε πόρτες, μπήκανε μέσα , τους σηκώσανε και τους μπαγλαρώσανε. Αν δείτε το βίντεο περίπου είναι χαμογελαστοί οι αστυνομικοί , δε φοράνε κράνη, δεν έχουν ασπίδες (…) Με πολύ ήρεμο τροπο, εκκενώθηκε το κτίριο. (…). Αρα η δημοκρατία μίλησε. Χωρίς βία έλυσε ένα πρόβλημα(…).
 
 Για το άσυλο: « Το άσυλο θεσπίστηκε για ακαδημαϊκές λειτουργίες από τις Αρχές που ανήκουν στην Ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν είναι κοινωνικό άσυλο. Δεν προσφέρει ασυλία για εγκληματικές ενέργειες».
 
Για τις Σκουριές: «Ούτε ΕΔΕ, ούτε αστειάκια, αλλά  εισαγγελέας  και γι αυτούς που πετάγανε από τη μια μεριά και γι αυτούς που πετάγανε από την άλλη μεριά. Διαφάνεια; Στον εισαγγελέα».
 
Για το μεταναστευτικό:   «Βάλτε όπου θέλετε τους πρόσφυγες αλλά όχι στη Θράκη».
 Για το νομοσχέδιο σχετικά με τις φυλακές, το DNA και τον κουκουλονόμο :«Επί της ουσίας  δεν έχω καμιά διαφωνία , αλλά θα το έκανα με άλλη διαδικασία.Οι αλλαγές θέλουν μελέτη. Δεν γίνονται υπό την πίεση ενός πανό». 
 
Για τους θύλακες της Χρυσης Αυγής στην Αστυνομία: «Κάποιοι που είχαν εκδηλωθεί με κάποιο τρόπο  – προσωπικά είχαν εκδηλωθεί, όχι συλλογικά- όσον αφορά σε αυτούς,  ήδη πρέπει να έχει γίνει μια εσωτερική εξυγίανση. Θα το  δούμε το θέμα. Ρωτάω, μαθαίνω,ακούω. Δεν κάνω λαϊκίστικες κινήσεις.Να βρω έναν, να βρω πέντε. Θα δω».
 
 
 
-Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης;
« Όλα γίνονται με βάση το δημόσιο συμφέρον. Είναι προφανές αυτό. Παράλληλα, όλα γίνονται με μία τυφλή υιοθέτηση των αντιπολιτευτικών δηλώσεων , ενώ τώρα άλλαξε ο ρόλος. Δεν ξεπουλάς τίποτα, είναι άλλος ο ρόλος. Και μερικά πράγματα αισθάνεσαι ότι γίνονται με άγνοια κινδύνου. Αλλά πιθανόν η Ελλάδα πάντοτε να πέτυχε, ό,τι πέτυχε  στην ιστορία της, με άγνοια κινδύνου».
 
– Υπήρξε όμως μια κίνηση της κυβέρνησης που σας έκανε να πείτε «μπράβο»;
«Δεν ξέρω . Εγώ προσπαθώ να κάνω τη δουλειά που μου αναθέσανε. Και επειδή δεν είμαι ούτε βουλευτής ούτε κομματικός , δεν αναμιγνύομαι. Ετσι λοιπόν μπορεί να αδικήσω ανθρώπους».
– Ειστε μέλος της κυβέρνησης….
«Προφανώς. Αλλά δεν ανήκω σε κάποιο πολιτικό γραφείο ή πολιτική ομάδα. Αυτούς τους ανθρώπους τους ξέρω τους περισσότερους αλλά δεν είμαστε παρέα, δεν είμαστε φίλοι, δεν έχουμε μεγαλώσει μαζί,  δεν έχουμε τις ίδιες  κοινωνικές αντιλήψεις ενδεχομένως.  Αποφεύγω να μπω στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος  και αποφεύγω να ενοχλησω οποιονδήποτε. Αν θέλει κάποιος υπουργός να πει Γιάννη δες αυτό, θα το δω. Με τον Παρασκευόπουλο μιλάω συχνά γιατί είμαστε συνάδελφοι στο  Πανεπιστήμιο και φίλοι».
Πανούσης
-Μπορείτε να κρίνετε όμως….
«Από όσα έχω ακούσει για υπουργικά συμβούλια,  καταλαβαίνω ότι σήμερα στο υπουργικό υπάρχουν πολύ καλές προθέσεις. Ωρες ώρες ενθουσιάζεσαι και λες αυτό πρέπει να γραφτεί βιβλίο.Αλλά δεν κρινόμαστε γι αυτό, δεν κρινόμαστε ούτε από στοχασμό ούτε από ακτιβισμο. Κρινόμαστε με κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σε κάποια συγκεκριμένη συγκυρία , σε μια συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, σε μια συγκεκριμένη παγκοσμιοποίηση. Αρα δεν γράφουμε βιβλίο».
 
–  Είστε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές;
«Προφανώς παίζεις στην κόψη. Ας υποθέσουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή όλα πάνε καλά. Και μπαίνεις στο εσωτερικό μέτωπο και λες ξεκινάμε. Κοινωνία αντιμεταρρυθμιστική, κανείς δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, οικονομία δεν ξέρω πώς κρατιέται , εκπαίδευση δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Ολοι οι θεσμοί στον αέρα. Αρα εδώ χρειάζεται ένα πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο.
Οι Ελληνες θέλουν να περάσει η κρίση για να κάνουν τα ίδια. Τι έχει αλλάξει αξιακά; Δεν αντιγράφουμε στο Πανεπιστήμια, δεν κάνουμε καταλήψεις , δεν πετάμε τα σκουπίδια στη θάλασσα, δεν βρίζουμε στο δρόμο;».
– Δεν αλλάζουν όμως όλα τη μια μέρα στην άλλη.
«Προφανώς. Αυτα έχουν φτιαχτεί 40 χρόνια μεταπολίτευση και θέλουν 40 χρόνια να αλλάξουν.  Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας, η κυβέρνηση,  θα βρει ένα modus vivendi με τους ξένους. Όταν γυρίσει όμως μέσα, το πρόβλημα του θα είναι αυτό. Πώς αλλάζει η κοινωνία…».
 
 – Κατά τη συνάντησή σας με τον πρωθυπουργό –πριν λήξει η κατάληψη στην Πρυτανεία-   συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο διαχείρισης τέτοιων φαινομένων για το μέλλον; Οριοθετήθηκε η πολιτική γραμμή;
«Η συζήτηση  είχε από την πλευρα μου να κάνει με μια ανάλυση πώς βλέπω την εγκληματικότητα και γενικά αυτά τα φαινόμενα των επανειλημμένων  και καθοδηγούμενων καταλήψεων  αλλά και πώς βλέπω και το μέλλον, δηλαδή αν είναι κάτι που θα σταματήσει ή θα συνεχίσει. Και πώς διαχειριζόμαστε ένα πολιτικό φαινόμενο και όχι μια ατομική ποινική ενέργεια. Μου λένε: «Θέλεις τη γνώμη του πρωθυπουργού για να κυνηγήσεις έναν εγκληματία;».  Προφανώς δεν την θέλω. Αλλά οι Σκουριές, τα Εξάρχεια, οι χουλιγκάνοι στα γήπεδα δεν είναι ένας εγκληματίας. Είναι φαινόμενα. Αρα πρέπει να φτιάξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο. Και ξεκινάμε να το φτιάξουμε».
– Ποιες θα είναι οι βασικές αρχές;
« Οι βασικές αρχές είναι δεδομένες. Ότι μιλάς πάντα στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου , ενός Συντάγματος, μιας νομοθεσίας, μια κοινωνικής συναίνεσης , μιας δημοκρατικής νομιμοποίησης».
Ταύτιση απόψεων με τον πρωθυπουργό υπήρξε;
« Όταν μιλάς με τον πρωθυπουργό πρέπει  ο πρωθυπουργός να έχει δίκιο. Δεν είναι δυνατό να μιλάς με τον πρωθυπουργό και να βγαίνεις και να λες ότι εγώ είχα δίκιο.  Πραγματικά κάνει πολύ καλό σκανάρισμα στις απόψεις και πολύ ωραίες παρεμβάσεις. Δεν σε ακούει παθητικά ούτε έχει μια εμμονή και  λέει αυτό θα γίνει και έτσι το θέλω».
 
-Η αλλαγή στάσης της αστυνομίας πώς επήλθε;
«Δεν ήταν αλλαγή στάσης προς το αυταρχικότερο . Ηταν μια αλλαγή στάσης με την έννοια ότι κάποια στιγμή πρέπει να βάζεις μια κόκκινη γραμμή . Και τότε να λές : «παιδιά, περάσαμε  από τους συμβολισμούς και τις δυναμικές διεκδικήσεις και σιγά  σιγά περνάμε  στην εγκληματικότητα» . Αυτό η κοινωνία δεν το θέλει. Αυτή την κόκκινη γραμμή και την αλλαγή στάσης προφανώς την κατανόησε ο πρωθυπουργός. Δεν υπογράψαμε κανά συμβόλαιο. Και προχωράμε με αυτήν».
-Υπήρξαν αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παρεπέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεια και την παραβίαση του ασύλου.
« Το άσυλο θεσπίστηκε για ακαδημαϊκές λειτουργίες από τις Αρχές που ανήκουν στην Ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν είναι κοινωνικό άσυλο. Δεν προσφέρει ασυλία για εγκληματικές ενέργειες. Ολα είδαμε να γίνονται με το φως του ήλιου. Δεν έγινε μια καταδρομή βραδινή όπου σπάσανε πόρτες, μπήκανε μέσα , τους σηκώσανε και τους μπαγλαρώσανε. Είδαμε να γίνεται κάτι στη θέα όλων, περνούσαν οι άνθρωποι. Αν δείτε το βίντεο περίπου είναι χαμογελαστοί οι αστυνομικοί , δε φοράνε κράνη, δεν φοράνε ασπίδες, δεν έχουνε γκλομπ , είναι απλοί αστυνομικοί.Εγινε η προειδοποίηση και από τις εισαγγελικές και από τις πρυτανικές αρχές να βγούνε – 14 ήταν μέσα, 7 αγόρια και 7 κορίτσια. Αυτοί θεώρησαν ότι δεν πρέπει να βγούνε . Με πολύ ήρεμο τροπο, κανείς δεν είχε καταγγείλει καμία βίαιη πράξη, εκκενώθηκε το κτίριο. Δεν υπάρχουν ζημιές μέχρι τώρα και δόθηκε στις πρυτανικές αρχές. Ελπίζω να το περιφρουρήσουν καλύτερα.
Αρα η δημοκρατια μίλησε. Χωρίς βία έλυσε ένα πρόβλημα . Και ελπίζω αυτός ο τρόπος να είναι και ένα καλό μάθημα σε αυτούς τους νέους που νομίζω ότι καταστρέφουν τη ζωή τους οι περισσότεροι θεωρώντας ότι μπορεί να πιέζουν και να απειλούν τη δημοκρατία».
καταληψη
–  Υπάρχει αριστερή αστυνομία;
«Εγώ δεν πιστεύω στην αριστερή αστυνομία. Πιστεύω σε μια αστυνομία η οποία είναι διαφανής στη δράση της, υπακούει στο Σύνταγμα και τους νόμους , στη φυσική και πολιτική της ηγεσία. Κυρίως όμως ελέγχεται. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός είχε πει προ ημερών ότι θα προτείνει στην πρόεδρο της Βουλής μια μόνιμη επιτροπή της Βουλής για τον δημοκρατικό έλεγχο της αστυνόμευσης. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν είναι θέμα ενός καλού αρχηγού ή ενός καλού υπουργού. Πρέπει το θέμα της αστυνόμευσης, όχι της αστυνομίας ως διοικητικής μονάδας ή θεσμού, να ελέγχεται από το όργανο που έχει την κατεξοχήν νομιμοποίηση που είναι η Βουλή. Αλλιώς θα λέγαμε ότι αριστερή αστυνομία είναι αυτή που κυνηγάει τους μη αριστερούς.  Οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα, δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν και από εκει και πέρα η στάθμιση που κάνει ο καθένας για το πότε πρέπει να παρέμβει δεν έχει να κάνει με πολιτικά φρονήματα».
–  Με τις δηλώσεις σας  περί «Αριστεράς του τίποτα» βρήκατε συμμάχους στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι αλλά όχι στο ΣΥΡΙΖΑ. Σας  ικανοποιεί αυτό;
«Τι κι αν μία μου άποψη τη στηρίζει η ΝΔ . Ας τη στηρίζει. Το θεμα είναι αν κανεις παιχνιδι, αν συνομωτεις, αν συνεργαζεσαι, αν υπονομευεις τον πρωθυπουργο. Αυτα είναι ξεκαθαρα στο μυαλο μου. Δεν κάνω τέτοια στη ζωή μου γενικότερα, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν έχω καμια σχέση με κανένα κόμμα , οπότε το να μου πουν τώρα εμένα  ότι με χρησιμοποιήσανε, προφανώς σε χρησιμοποιούνε , όλοι σε χρησιμοποιούνε. Αν δεν βγεις να μιλήσεις,  λένε δεν βγαίνει γι αυτό το λογο. Αν βγεις , βγαίνει γι αυτό το λόγο. Εγώ δε ζω με αυτά. Δεν ζω με συνομωσίες. Ζω με την εντιμότητά μου και με τη δύναμη της σκέψης μου. Αρα δε δίνω σημασία».
 
-Εχει πάντως σημασία η κριτική που σας ασκούν από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα στις 3.30 η ώρα (σ.σ. Σάββατο 18.4.2015) με δικιά μου πρωτοβουλία θα συναντηθώ με την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε πού ακριβώς είναι οι πραγματικές  διαφορές μας. Οχι να λένε:« είσαι ΔΗΜΑΡ».  Δεν είμαι ΔΗΜΑΡ.  Ημουν ΔΗΜΑΡ. Παραιτήθηκα, τελείωσε. Διότι αν θέλουν να το παίξουμε έτσι, διότι εγώ  έχω γεννηθεί στον Κολωνό,  μπορεί να πάρω το βιογραφικό του καθενός και να του πω : «εσύ που ήσουν ΚΚΕ , εσυ που ήσουν ΚΚΕ Εσωτ.». Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;  
Ομως, εγώ επειδή θέλω να καταλαβαίνω την ουσία της διαφοράς, και όχι τα κομματικά  και πολιτικά παιχνίδια, θα μιλήσω με όλον τον κόσμο, με όποιον έχει αντίθεση».
Πολλοί έχουν ζητήσει την παραίτησή σας.
«Με κείμενό τους οι αντιεξουσιαστές εδώ και μια βδομάδα ζητάνε την παραίτηση μου. Δημοσιογράφοι μου λένε γιατί δεν παραιτείσαι. Κόμματα μου λένε γιατί δεν παραιτείσαι. Λες και είμαι εγώ κανένας βουλευτής ή υπουργός 40 χρόνια ,  και έχω καθήσει στην καρέκλα μου και λέω δεν παραιτούμαι με τίποτε, μου αρέσει. Ελεος. Είμαι 2,5 μήνες υπουργός , έγινε όπως έγινε, δεν κάνω πολιτική καριέρας, αν μπορώ να προσφέρω κάτι έχει καλώς , αλλιώς εντάξει».
– Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν τη στάση της αστυνομίας στις Σκουριές.
«Μου έκαναν μια ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το ότι η Αστυνομία στις Σκουριές είχε μεροληπτική στάση υπέρ της καναδέζικης εταιρίας. Πάρα πολύ χαριτωμένο το βρίσκω. Να τους δείξω το φάκελο που έστειλα στον εισαγγελέα. Ούτε ΕΔΕ, διοτι η ΕΔΕ είναι κολπο σε μεγαλο βαθμο, ούτε αστειάκια, αλλά  εισαγγελέας  και γι αυτούς που πετάγανε από τη μια μεριά και γι αυτούς που πετάγανε από την άλλη μεριά. Αρα λοιπόν, τι θέλετε; Διαφάνεια; Στον εισαγγελέα».
  
-Το ζήτημα του εκδημοκρατισμού της Αστυνομία τίθεται συνεχώς. Εχετε καλέσει «αν υπάρχουν θύλακες της Χρυσης Αυγής» να αυτοδιαλυθούν. Είναι δυνατό;
«Βεβαίως. Γίνανε κρίσεις. Λειτουργεί το Εσωτερικών Υποθέσεων. Την ίδια ώρα πολλοί που είχανε φτιάξει θύλακες, ας το πω έτσι τώρα,  ή ομάδες,  είχαν έρθει ως παλιοί δημοτικοί αστυνομικοί στη διάθεση της αστυνομίας και τώρα  επιστρέφουν στη Δημοτική Αστυνομία.
Βέβαια το «θύλακες» είναι δύσκολη λέξη , δηλαδή να πεις ότι είναι κάτι οργανωμένο. Αλλο αν εμείς οι τρεις ψηφίζουμε κάτι και συνεννοούμαστε , και άλλο ότι  υπάρχει δομή με κατευθύνσεις. Αρα κάποιοι άνθρωποι που είχαν εκδηλωθεί με κάποιο τρόπο , -επαναλαμβάνω, προσωπικά είχαν εκδηλωθεί, όχι συλλογικά- ηδη, όσον αφορά σε αυτούς,  πρέπει να έχει γίνει μια εσωτερική εξυγίανση.
Θα το  δούμε το θέμα. Ρωτάω, μαθαίνω,ακούω. Δεν κάνω λαϊκίστικες κινήσεις.Να βρω έναν, να βρω πέντε. Θα δω. Στην Αστυνομία ακούσανε και για τη διαφθορά. Δεν ακούσανε μόνο για τη ΧΑ. Γιατί μη νομίζετε ότι η διαφθορά ή άλλα κυκλώματα είναι μόνο εξωδεξιά. Εχει και άλλα».
– Υπάρχει πάντως κουλτούρα ατιμωρησίας απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και έκνομης δραστηριότητας  των αστυνομικών, κάτι που έχει επισημανθεί και από τη Διεθνή Αμνηστία.
« Εδώ έχετε δικιο. Γι αυτό ζήτησα  από την Υπηρεσία και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τις προτάσεις τους για την αλλαγή  του πειθαρχικού δικαίου. Θα αλλάξω το όργανο που θα κάνει τον έλεγχο, ώστε να μην κρίνουν αστυνομικοί τους αστυνομικούς.
επέμβαση αστυνομιας-πρυτανεια
Το ζήτημα είναι τι φίλτρα βάζεις, και τι μηχανισμούς ελέγχου για να μειώσεις το φαινόμενο.
Να δούμε πχ. τι γίνεται με τον παράνομο ηλεκτρονικό τζόγο, τι γίνεται με τα διάφορα νυχτερινά κέντρα και τις άδειες. Εχει πολλά πλοκάμια αυτή η ιστορία της Αστυνομίας.Αλλά 70 ημέρες για να προλάβεις να τα κάνεις όλα, είναι δύσκολο».
 
Εντύπωση προκάλεσε η διάσταση απόψεων με επίκεντρο το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, το DNA και τον κουκουλονόμο. Γιατί διαφωνήσατε;
« Τριάντα χρόνια γνωρίζω, εκτιμώ και αγαπάω τον Ν. Παρασκευόπουλο ως επιστήμονα, ως έγκριτο ποινικολόγο. Το ερώτημα είναι αν αυτή τη στιγμή ο δεύτερος νόμος της αριστερής κυβέρνησης είναι ο νόμος αυτός. Δηλαδη τί συμβολισμούς δίνεις. Θα μπορούσε κανείς να μελετήσει τον Σωφρονιστικό Κώδικα που τον έχω ετοιμάσει εγώ ως πρόεδρος της επιτροπής από το 2011, τον πέρασα ομόφωνα το 2012 από την επιτροπή της Βουλης , ψήφισε όλος ο κόσμος και είναι 1,5 χρόνο στο συρτάρι του κ.Αθανασίου. Αρα περνας τον Σωφρονιστικό Κώδικα και αλλάζεις αυτά τα πράγματα. Τελεία και παύλα».
–  Μα το νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου εφαρμοζει προεκλογικες δεσμευσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
« Ναι, και από αυτό επωφελούνται και οι άλλοι που κάνουν καταλήψεις. Λένε στο ΣΥΡΙΖΑ,  «κάνε αυτό,  το οποίο  είχες πει».  Ομως, οι αλλαγές όσον αφορά στον DNA, τον κουκουλονόμο, τον κατ οίκον περιορισμό διαφόρων κατηγοριών κρατουμένων  θέλουν μελέτη. Δεν γίνονται υπό την πίεση ενός πανό. Επι της ουσίας  εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά διαφωνία , αλλά θα το έκανα με άλλη διαδικασία. Δεν μπορεί το ποινικό δόγμα, όπως και την σωφρονιστική πολιτική να την κάνεις συγκυριακά.
 
-Ενα ακόμα φλέγον  ζήτημα είναι αυτό του μεταναστευτικού. Πώς θα το αντιμετωπίσετε με δεδομένη την αύξηση μεταναστευτικής ροής και του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φτάνει στη χώρα;
 
«Το μεταναστευτικό είναι παιδί της διεθνούς συγκυρίας. Τη μετανάστευση τη γεννάνε ως προβλημα , κατά βάση οι πόλεμοι , οι εμφύλιοι κλπ.. Παιδί πράγματι του ιμπεριαλισμού. Αλλά από κει και πέρα δεν φθάνει να σταματήσεις εκεί. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι πού ακουμπάει την εθνική ασφάλεια. Τι θα συμβεί αν  κάποια στιγμή η Τουρκία που έχει 2.300.000 Σύρους στα σύνορα  , μας στείλει κανά εκατομμύριο εδώ ,που μπορεί να είναι από δουλέμπορους μέχρι μαχητές. Αρα θέλει προσοχή. Γι αυτό και στις συζητήσεις σχετικά με το να γίνει μια κατανομή  προσφύγων και να μην βρεθούν όλοι στην Αθήνα, είπα «ναι». Είπα , όμως ,  «όχι» στη Θράκη. «Βάλτε τους, όπου θέλετε, αλλά όχι στη Θράκη»»….
 
 -Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το κυβερνητικό σχήμα των υπερυπουργών είναι δυσλειτουργικό;
«Είχα πει από την πρώτη ημέρα ότι το μοντέλο των 10 υπουργών από πάνω και κατω οι αναπληρωτές δεν έχει κάνει τιποτε. Εγώ τον Βούτση τον βλέπω λίγο και ως πατέρα μου, σοφό . Αλλά αυτό το μοντέλο ενός υπουργού που είναι επόπτης , που έχει αρμοδιότητες αλλά δεν τις έχει όλες και από κάτω έχει αναπληρωτές. Εγώ τι σχέση έχω με τον Κατρούγκαλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι σχέση έχω με το Μακεδονίας Θράκης. Εντάξει με το μεταναστευτικό βρισκόμαστε σε μία σχέση. Το μοντέλο έχει πρόβλημα. Πρέπει να ξαναγυρίσει στη μορφή αυτόνομων υπουργείων».
 
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here