Πάνος Σαββόπουλος: Ο σερβιτόρος των ρεμπέτικων

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Είναι πιο γνωστός σε μας ως «ιχνευτής» και -ποικιλοτρόπως- παρουσιαστής των ρεμπέτικων. ‘Όμως, είναι επίσης στιχουργός, συνθέτης, ενορχηστρωτής, ερμηνευτής, αλλά και -το …ανατρεπτικό!- πολιτικός μηχανικός. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται -με χιούμορ- ως: σερβιτόρος (μάλλον, καλός…), των ρεμπέτικων. Η «σελίδα» του Πάνου Σαββόπουλου

http://www.panossavopoulos.gr/

Δε θα μπορούσε να μη συνταχθεί, κι αυτός, με την «ηλεκτρονική επανάσταση» και τα ρεύματα της εποχής κι έτσι έχουμε στη διάθεσή μας την ιστοσελίδα του, με ποικίλο περιεχόμενο.

-Πώς προέκυψε η σελίδα;

Όπως προέκυψε, κάποτε, και η αγορά …αυτοκινήτου, η εγκατάσταση τηλεφωνικής συσκευής στο σπίτι, η αγορά τηλεόρασης, βίντεο, υπολογιστή, κινητού κ.λ.π. Παλιότερα, προωθούσα τις δραστηριότητές μου «γράφοντας» κασέτες (ήχου-εικόνας), μετά CD-DVD, πρόσφατα stick-κάκια και τώρα, πλέον, μέσω της «σελίδας» μου. Δυστυχώς, όποιος δεν …αγκάλιασε την ηλεκτρονική επανάσταση, έχει μείνει -ως ηλεκτρονικώς μωρά παρθένος- εκτός «νυμφώνος» και στην πράξη είναι …αγράμματος και …μόνος! Κρίμα, πολύ κρίμα!

-Πώς ήταν η εμπειρία από την κατασκευή της σελίδας;

Καθόλου ευχάριστη… (Αλλά κι ακόμα, έχει δυσάρεστες …στιγμές). Το σημαντικότερο είναι, το πολύ περιορισμένο «πεδίο» επικοινωνίας με τον (όποιον) «κομπιουτερά» ο οποίος -σχεδόν πάντα- θέλει να επιβάλλει τις δικές του απόψεις-λύσεις, με το ανάλογο φυσικά (υψηλό) κόστος. Για παράδειγμα, είναι σαν να ζητάς εσύ ένα «τριάρι» διαμέρισμα (ή ένα μικρό αυτοκινητάκι για την πόλη) κι αυτός να θέλει «ντε και καλά» -με κάθε τρόπο…- να σου πουλήσει μια τριώροφη βίλα με 15-20 δωμάτια (ή αντίστοιχα μία Rolls Royce-Phantom…). Κάποιος, προσπαθούσε να με πείσει να φτιάξει για μένα μία …χλιδάτη «σελίδα» όπως αυτές δύο διάσημων εταιρειών ένδυσης και καλλυντικών. Κι όταν του αντέτεινα ότι εγώ ΔΕΝ πουλάω ΤΙΠΟΤΕ, αλλά προσφέρω (…δωρεάν), αυτός εξαφανίστηκε στην τουαλέτα (κυριολεκτικά)! Εξυπακούεται ότι έχω καλές σχέσεις με τους περισσότερους κομπιουτεράδες μου, αλλά έχω  και τα μάτια μου …δεκατέσσερα! (Ούτε σε …χειρουργό, έτσι).

-Ποιος διεκπεραιώνει τα της σελίδας;

Εγώ, μόνος μου, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Άλλωστε, θέλω να περνάνε όλα από τα χέρια μου, ώστε να αποτυπώνεται το προσωπικό ύφος και η αισθητική μου. Έτσι, γράφω τα κείμενα, με μεγάλη -πάντα- προσοχή στη γλώσσα, ύφος κ.λ.π. Επεξεργάζομαι στο Photoshop το φωτογραφικό υλικό και το …συμπλέκω, ανάλογα με τις ανάγκες του παρουσιαζόμενου θέματος. Ομοίως, επεξεργάζομαι το ηχητικό υλικό και -αν χρειαστεί- κάνω αποθορυβοποίηση (αυτό για δίσκους 78 και 45 στροφών ή και παλιό ηχητικό υλικό από μαγνητοταινίες και κασέτες). Για τις πολύ δύσκολες αποθορυβοποιήσεις, υπάρχουν και τρία …παλληκάρια σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία κάνουν θαύματα! Μπείτε, για παράδειγμα, στην υποσελίδα «Πολύτιμο ηχητικό υλικό» και θα εννοήσετε. Τα ίδια και με τα βίντεο, που περνάν κι αυτά από τα χέρια μου.

http://www.panossavopoulos.gr/p/blog-page_48.html

-Να υποθέσω ότι η σελίδα ανανεώνεται…

Ανανεώνεται, αλλά όχι σε καθημερινή βάση, αφού δεν πρόκειται για σελίδα επικαιρότητας ή επικοινωνίας. Όμως πολύ συχνά «ανεβαίνει» νέο υλικό και αυτό επισημαίνεται πάντα στην επιλογή «Πρόσφατα – News» (στο κεντρικό μενού).

http://www.panossavopoulos.gr/p/blog-page_7.html

Αλλά, έτσι κι αλλιώς, στη «σελίδα» υπάρχει πολύ υλικό, χιλιάδων ωρών, με ήχο και εικόνα, για τους …ξάγρυπνους -αστειεύομαι. Αφήνω τα κείμενα…

– Έχετε καμία εικόνα για το κοινό που την επισκέπτεται;

Βεβαίως. Οι περισσότερες επισκέψεις είναι φυσικά από την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κι από όλα -σχεδόν- τα μέρη του κόσμου! Καμιά φορά αναρωτιέμαι, πώς κι έχω επισκέψεις απ’ τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Ινδία και πάει λέγοντας… Σας στέλνω και το «δελτίο επισκεψιμότητας» αυτή τη στιγμή.

-Τι θα προτείνατε σ’ έναν επισκέπτη, να μην …παραλείψει.

-Α! οπωσδήποτε τις υποσελίδες «Φωτογραφίες με ιστορίες 1 και 2», με πολύ υλικό για τα μάτια, τα αυτιά, τον νου και την ψυχή… Το τελευταίο μου «ανέβασμα» είναι «Τα Λεμονάδικα». Επίσης θα χαρεί πολύ αν μπει στην υποσελίδα «Ξένοι και ρεμπέτικο». Να αυτές οι δύο!

http://www.panossavopoulos.gr/p/video.html

http://www.panossavopoulos.gr/p/4.html

-Τι ετοιμάζει -για «προσεχώς»- ο Πάνος.

Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Μία νέα υποσελίδα, με τίτλο και περιεχόμενο, «Νέοι και ρεμπέτικο».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here