Πανευρωπαϊκές αντιδράσεις για τις αρμοδιότητες του Ελληνα αντιπροέδρου ης Κομισιόν Μ. Σχοινά-Ανησυχούν για «Ευρώπη φρούριο», μιλούν για υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής

Εντονες είναι οι αντιδράσεις Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων όσον αφορά τις αρμοδιότητες του Ελληνα αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ειδικά όσον αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιείται και η οποία υπονοεί εμμέσως πλην σαφώς πως οι μετανάστες αποτελούν απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Πολλοί μιλούν μάλιστα για υιοθέτηση από την Κομισιόν, της ακροδεξιάς ρητορικής σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ετσι, μετά τα εγκώμια για τον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις για τις αρμοδιότητές του με τους Πράσινους να ανησυχούν για μία «Ευρώπη-φρούριο» απέναντι στους μετανάστες.

Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η Tageszeitung σημειώνει τα εξής: «Θα αντιμετωπίζει η Ε.Ε. μελλοντικά τους πρόσφυγες ως «απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»; Αυτό το ερώτημα έχει προκαλέσει σφοδρή διαμάχη ανάμεσα στην επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει» ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ιδιαίτερα οι Πράσινοι αντιδρούν έντονα. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το νέο χαρτοφυλάκιο, που δημιούργησε η φον ντερ Λάιεν για τον συντηρητικό Έλληνα με τίτλο «Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ «απηύθυνε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι «προκαλεί φόβο» η διατύπωση της φον ντερ Λάιεν».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο «Σχοινάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα εξετάσει τους νέους Επιτρόπους από τα τέλη Σεπτεμβρίου και σίγουρα θα απορρίψει κάποιον από αυτούς».

Όπως μεταδίδει το DLF, «εκπρόσωπος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε την κριτική και εξήγησε ότι πρόκειται για μία ευρύτερη πολιτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τον σεβασμό των αξιών, τη δημοκρατία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τη διασυνοριακή καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στο επίκεντρο το προσφυγικό

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η κριτική «δεν αφορά το πρόσωπο» του Επιτρόπου, αλλά το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του 57χρονου αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν επιγράφονται με αυτόν τρόπο προκάλεσε κριτική σε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, «με δεδομένη την τάση απομονωτισμού στην πολιτική για το προσφυγικό. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας κατηγόρησε την Κομισιόν ότι οικειοποιείται τη γλώσσα των ακραίων δεξιών. Αναμένεται ότι στην ακρόαση (ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου θα τεθούν αρκετά ερωτήματα επ’ αυτού».

Η ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit εστιάζει στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου μετά την παραίτηση του διοικητή Γιάννη Μπαλμπακάκη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν εδώ και χρόνια τις συνθήκες στη Μόρια, καθώς ο καταυλισμός είναι υπερπλήρης. Μετά την άφιξη 3.000 νέων προσφύγων, τον Αύγουστο, έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο οι ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες υγιεινής στα αντίσκηνα που έχουν στηθεί μέσα στους ελαιώνες.

»Την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι αυξημένες αφίξεις από την Τουρκία: μέχρι το μεσημέρι είχαν καταφθάσει, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, σχεδόν 250 μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Αυγούστου ζούσαν σχεδόν 11.000 άνθρωποι στο κέντρο που έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενεί 3.000 μετανάστες».

Πηγή: Deutsche Welle

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here