Πανελλαδικές…για τους γονείς!

 

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΗ, φιλολόγου

Εξετάσεις ψυχραιμίας για τους γονείς!Πανελλήνιες εξετάσεις για τα παιδιά;

Η καλή ψυχολογία του παιδιού στις εξετάσεις είναι καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας.

Φανείτε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι … Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας την κρίσιμη ώρα των εξετάσεων, στην οποία δεν φτάνουν μόνο οι καλοί βαθμοί …

  1. Φροντίστε να υπάρχει αρμονία στο οικογενειακό περιβάλλον, για να καταπολεμήσετε το άγχος που κυριεύει το παιδί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.
  2. Να δείχνετε στο παιδί ότι συμπαραστέκεστε στην προσπάθειά του και κατανοείτε την αγωνία του.
  3. Μην το πιέζετε υπερβολικά και μην το επιβαρύνετε με τις δικές σας προσδοκίες και φιλοδοξίες.
  4. Μην καλλιεργείτε την εντύπωση ότι ελέγχετε το παιδί. Φροντίστε όμως να είστε διαθέσιμοι όποτε ζητήσει τη βοήθειά σας.
  5. Μην παρεμβαίνετε με υποδείξεις, κριτική και φωνές, όταν το παιδί δεν ακολουθεί το πρόγραμμα μελέτης που θα επιθυμούσατε.
  6. Μην τσιγγουνεύεστε τα καλά λόγια που δείχνουν στο παιδί σας ότι αναγνωρίζετε τους κόπους και την προσπάθειά του.
  7. Μην πιέζετε το παιδί σας να ακολουθήσει τους ρυθμούς κάποιου άλλου υποψήφιου. Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά, αδέλφια, ξαδέλφια, φίλους. Είναι πολύ σημαντικότερο να τονίζετε τα δικά του δυνατά σημεία.
  8. Συζητήστε με το παιδί σας εγκαίρως για το πρόγραμμα μελέτης και εξόδου και διατυπώστε σε χαμηλούς τόνους τις όποιες αντιρρήσεις σας. Η ξεκούραση του παιδιού είναι απαραίτητη.
  9. Αποφεύγετε να βλέπετε τηλεόραση, να μιλάτε πολλή ώρα στο τηλέφωνο, να βγαίνετε για διασκέδαση ή να καλείτε φίλους και συγγενείς στο σπίτι, όταν το παιδί μελετά.
  10. Σκεφτείτε το ίδιο το παιδί … είναι σημαντικότερο όλων. Εξηγήστε του ότι το ίδιο αξίζει είτε τα φέρει εις πέρας στις εξετάσεις επιτυχώς είτε όχι.

Το παιδί σάς χρειάζεται …

Σταθείτε δίπλα του…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here