Πανελλαδικές: Την έκπληξη θα κάνουν φέτος οι Οικονομικές σχολές

Της Ολυμπίας Λιάτσου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με εξαίρεση τις οικονομικές σχολές του πέμπτου επιστημονικού πεδίου,  οι βάσεις  θα κινηθούν φέτος  σε μονόδρομο καθοδικής τροχιάς. Η μεγαλύτερη πτώση θα καταγραφεί στις πολυτεχνικές και  φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας της Φυσικής και των Μαθηματικών  όπου οι υποψήφιοι έχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας.  Τις μικρότερες μεταβολές  θα τις δούμε φέτος   στις Νομικές και στις  Παιδαγωγικές σχολές που θα έχουν  ελαφρά πτώση των βάσεων.  Αδιευκρίνιστο είναι το τοπίο για τις Ιατρικές   αφού οι υποψήφιοι αυτών των σχολών,  ανεξάρτητα από την γενική εικόνα, παραδοσιακά «χτυπάνε» υψηλές βαθολογίες.  Το πιθανότερο σενάριο  πάντως  μιλάει για  μικρή πτώση στις βάσεις τους.  Οσο για τις  Οικονομικές σχολές , αυτές  θα κάνουν φέτος την έκπληξη αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε άνοδο των βάσεων τους.

Σύμφωνα με  την εικόνα των γραπτών των υποψηφίων, όπως προκύπτει από τα βαθμολογικά κέντρα, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής, ανά πεδίο:

Πρώτο επιστημονικό πεδίο

Μικρή πτώση των βάσεων στις  υψηλόβαθμες  Νομικές αλλά και κάποια Παιδαγωγικά τμήματα  αναμένεται  οτι θα προκαλέσουν οι χειρότερες  από πέρσι βαθμολογίες  των υποψηφίων  κυρίως στο μάθημα των Αρχαίων που είναι το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές,  κυρίως της Κομοτηνής,  Παιδαγωγικές  και  στις σχολές Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται  ελάχιστα  οι θέσεις εισακτέων.

Μεγαλύτερη πτώση εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τα τμήματα  Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών στα οποία έχουν δοθεί φέτος  περισσότερες θέσεις εισακτέων.  Ειδικά για τις Νομικές , η πτώση θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στο αντίστοιχο της Κομοτηνής.  Μεγάλη πτώση των βάσεων  περιμένουμε στα  τρία τμήματα Κοινωνιολογίας  κυρίως  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου  εξαιτίας της  σημαντικής αύξησης των θέσεων ενώ μικρότερη πτώση θα έχει το αντίστοιχο τμήμα του Παντείου.

Δεύτερο και τέταρτο πεδίο.

Οι υψηλόβαθμες σχολές  του δεύτερου και τέταρτου πεδίου θα υποστούν καθίζηση. Ολες οι εκτιμήσεις  επιβεβαιώνουν  το στραπάτσο των υποψηφίων στα Μαθηματικά  και τη Φυσική που είναι τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας  στην τεχνολογική κατεύθυνση. Με αυτά τα δύο δεδομένα, για  αποτυχία  σε επίπεδα ρεκόρ και παρά το γεγονός  ότι  οι θέσεις  έχουν μειωθεί , αναμένεται σίγουρη πτώση των βάσεων σε όλα τα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών.  Μεγάλη  πτώση αναμένεται και  στις  φυσικομαθηματικές σχολές του δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Τρίτο επιστημονικό πεδίο.

Θολό το τοπίο στις υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές. Εάν οι βάσεις υποχωρήσουν και στο πεδίο αυτό,  όπως όλα δείχνουν,  τότε μιλάμε για έκπληξη.  Οι παραδοσιακάπεριζήτητες  ιατρικές σχολές αναμένεται ότι θα υποστούν, μάλλον , μικρή πτώση στις βάσεις τους  εξαιτίας  των χειρότερων από πέρσι βαθμών των υποψηφίων  στην Βιολογία. Καθοδική πορεία  εκτιμάται ότι θα έχουν και οι  Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Πέμπτο επιστημονικό πεδίο.

Πιο θολή η εικόνα  στις σχολές του πέμπτου πεδίου, οι οποίες φέτος δεν αποκλείεται να κάνουν  την έκπληξη. Με το δεδομένο ότι στο μάθημα » Αρχές Οικονομικής θεωρίας», οι υποψήφιοι έχουν πετύχει καλές βαθμολογίες  και σε  συνδυασμό με την ελαφρά μείωση των θέσεων στις σχολές του πεδίου,  η εικόνα  που διαμορφώνεται είναι ότι οι βάσεις  στις σχολές   Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων, θα συγκρατηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά  και πολύ πιθανόν να ανέβουν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here