Πανελλαδικές: Σε καθοδική πορεία οι βάσεις. Εξαιρούνται Νομικές και Ιατρικές σχολές

Της Ολυμπίας Λιάτσου

Σε πτωτική πορεία θα κινηθούν φέτος  οι βάσεις  εισαγωγής στις  περισσότερες σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Αυτή η εικόνα διαμορφώνεται από την βαθμολόγηση των γραπτών με το δεδομένο οτι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερος από πέρσι. Το δεδομένο αυτό  παραδοσιακά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μειώνεται  το ποσοστό των αριστούχων  ενώ αυξάνεται το ποσοστό των γραπτών που κυμαίνεται  στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα.

Αυτό το στοιχείο  δείχνουν και οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα. Αν και το θέμα της Εκθεσης (μάθημα  Νεοελληνικής Γλώσσας )για την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,  στο οποίο διαγωνίστηκαν  οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων, δεν ήταν ένα δύσκολο θέμα, και επιπλέον  ήταν  πλήρως διδαγμένο σε σχολεία και φροντιστήρια, εντούτοις, οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλές  βαθμολογίες.  Οι βαθμολογητές μιλούν  για μεσαίες και χαμηλές επιδόσεις και συγκεκριμένα ότι  τα ποσοστά των γραπτών πάνω από το 15 θα είναι περίπου τα ίδια με πέρσι ενώ περισσότερα θα είναι  φέτος τα γραπτά με βαθμολογίες κάτω από την βάση.

Εκτός όμως από την Εκθεση και στα υπόλοιπα μαθήματα της γενικής  παιδείας , εμφανίζεται  η ίδια εικόνα:  Υψηλό ποσοστό γραπτών  βρίσκεται στην μεσαία βαθμολογική κλίμακα   από 14 μέχρι 16 ενώ τα ποσοστά των αριστούχων είναι σαφώς μειωμένα.

*  Στα Μαθηματικά γενικής παιδείας, περίπου το 75% των γραπτών έχει βαθμολογηθεί πάνω από τη βάση. Από αυτό το 75%, περίπου  τα μισά γραπτά βαθμολογήθηκαν  πάνω από     15  ενώ τα υπόλοιπα κινούνται από το 10 έως το 15.

*  Στην Βιολογία γενικής παιδείας,  δεν  υπάρχουν  οι περσινοί αριστούχοι. Υπολογίζεται ότι  η συντριπτική πλειοψηφία των  υποψηφίων  κινείται από 10 εως 15 ενώ πάνω από 15 υπολογίζεται ‘οτι  έχει γράψει  περίπου το 40 % των εξεταζομένων.

*  Στη Φυσική γενικής παιδείας,  αναμένεται μείωση των άριστων και πολύ καλών βαθμολογιών, με τους  περισσότερους υποψηφίους να συνωστίζονται μεταξύ 10-15.

*  Στην Ιστορία   γενικής παιδείας, τα θέματα  ήταν  πολύ  εύκολα  φέτος  και γι αυτό το λόγο θα έχουμε  αύξηση των βαθμολογιών πάνω από το 15 μόνο που το μάθημα της Ιστορίας γενικής παιδείας, επιλέγεται από  ελάχιστους υποψηφίους και ποτέ από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

* Στα Αρχαία, μάθημα κατεύθυνσης και  πρώτο μάθημα βαρύτητας  για το πρώτο επιστημονικό πεδίο, μειώθηκε το ποσοστό των γραπτών που έχουν βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση αλλά αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των γραπτών με μεσαίες βαθμολογίες. Η μείωση των αριστούχων στα αρχαία,  από μόνη της , οδηγεί τις περιζήτητες σχολές του πρώτου πεδίου σε αύξηση των βάσεων αλλά το γεγονός οτι έχουμε υπερσυγκέντρωση γραπτών  στις μεσαίες βαθμολγίες, οδηγεί στο συμπέρασμα οτι οι βάσεις θα διατηρηθούν στα ίδια  επίπεδα με τις περσινές .

* Στα Μαθηματικά  κατεύθυνσης, που είναι πρώτο μάθημα βαρύτητας για το δεύτερο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, οι  φετινές βαθμολογίες είναι   καλύτερες από πέρσι αν και τα θέματα κρίθηκαν από την Ελληνικη Μαθηματική Εταιρεία , ως  τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών.  Η εικόνα που θα διαμορφωθεί στις σχολές του 2ου και 4ου πεδίου  ειναι ακόμα  θολή καθώς  δεν γνωρίζουμε τις βαθμολογίες στο μάθημα της  Φυσικής κατεύθυνσης .

* Στην Βιολογία κατεύθυνσης, η εικόνα ειναι  μικτή καθώς τα θέματα δυσκόλεψαν τους περισσότερους υποψήφιους.  Επειδή όμως η Βιολογία είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας  για τις περιζήτητες ιατρικες σχολές,  τα ποσοστά των αριστούχων εκτιμάται ότι  είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και  επομένως οι βάσεις στις ιατρικές σχολες θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here