Πανελλαδικές: Ποίημα του Νίκου Γκάτσου και οι προσδοκίες των νέων για το μέλλον ήταν τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Δύο κείμενα από τον ημερήσιο Τύπο («Καθημερινή» και «Βήμα») και ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσου » Στον Σείριο»,  ήταν τα φετινά θέματα στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Σύμφωνα με τον πρώτο σχολιασμό της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.

Το πρώτο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους, με τίτλο: «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο» της δημοσιογράφου Τασούλας Καραϊσκάκη από την εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έρευνα του Pew Research Center, στην οποία περίπου χίλιοι ειδικοί, πρωτοπόροι στην έρευνα και στην καινοτομία, ηγετικές φυσιογνωμίες στην πολιτική και στην οικονομία, ακτιβιστές, σκιαγράφησαν την κανονικότητα του 2025, συμφωνώντας ότι θα είναι περισσότερο τεχνολογική.

«Το 47% δήλωσε ότι η ζωή θα είναι χειρότερη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δίνοντας στο μέλλον το βάρος της σημερινής πραγματικότητας, προέβλεψαν ότι θα έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες, η μαζική επιτήρηση για λόγους ασφαλείας, οι ανελευθερίες, ο αυταρχισμός, αλλά και το ψηφιακό έγκλημα, η ανεξέλεγκτη παραπληροφόρηση, η ψηφιακή προπαγάνδα, η κοινωνική πόλωση, η ρητορική μίσους, οι διενέξεις κρατών» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Το δεύτερο κείμενο αναφέρεται στις προσδοκίες των νέων για το μέλλον.

Πρόκειται διασκευή κειμένου από ρεπορτάζ με δηλώσεις τελειοφοίτων στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, στις 23 Μαΐου 2021.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here