Πανελλαδικές: 100.000 υποψήφιοι στην πιο σκληρή μάχη της δεκαετίας

Της Ολυμπίας Λιάτσου

Με 2000 λιγότερες θέσεις εισακτέων, κυρίως στις περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ. Με τις μετεγγραφές  να  έχουν μειωθεί ασφυκτικά.  Με ένα εξεταστικό σύστημα που έκανε το κύκλο του και εφαρμόζεται  για τελευταία φορά. Τρία αρνητικά  δεδομένα, έχουν  απέναντί τους οι φετινοί υποψήφιοι που μπαίνουν αύριο στη πιο σκληρή, ίσως,  μάχη της τελευταίας δεκαετίας.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη μείζονος σημασίας  θέμα,  που κανείς δεν ξέρει,  πως θα αντιμετωπιστεί. Οσοι από τους φετινούς  υποψήφιους  δεν καταφέρουν να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση ή δεν μπουν στη σχολή που επιθυμούν,  θα έχουν του χρόνου δεύτερη ευκαιρία, κι αν  ναι, με ποιό σύστημα αφού  το εξεταστικό  θα έχει αλλάξει το 2016;

Το ισχύον σύστημα δίνει δύο δυνατότητες σε όποιον επιθυμεί  να προσπαθήσει ξανά: α)΄Η να δώσει πάλι  εξετάσεις προκειμένου να βελτιώσει την βαθμολογία του β) ή να  κρατήσει  τη βαθμολογία του και να υποβάλει ξανά μηχανογραφικό,  μπαίνοντας στην κατηγορία του 10%.

Τίποτα από αυτά δεν θα  μπορεί να ισχύσει του χρόνου αφού οι υποψήφιοι του 2016 θα διαγωνιστούν με άλλο σύστημα , αυτό των δεσμών, σε τέσσερα μαθήματα. Επομένως, όποια μεταβατική ρύθμιση γίνει για τους φετινούς υποψηφίους , θα είναι άνιση και άδικη  αφού αυτοί θα κληθούν να διαγωνιστούν με διαφορετικά δεδομένα  και για άλλο, σαφώς μικρότερο, αριθμό θέσεων.

Θεωρείται επίσης βέβαιο,  ότι  αφού το σύστημα θα αλλάξει,  η φετινή  θα είναι η τελευταία χρονιά  για τους παλαιούς απόφοιτους,  που είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία  πρόσβασης, με την παλιά τους βαθμολογία , στην κατηγορία του 10%.

Οι  πανελλαδικές εξετάσεις με την σημερινή τους μορφή , μετά από πορεία 11 ετών,  φτάνουν στο τέλος . Οι φετινοί υποψήφιοι διαγωνίζονται για τελευταία φορά σε 6 μαθήματα  ( 4 κατεύθυνσης και 2 γενικής παιδείας) αφού από του χρόνου  επανέρχεται το σύστημα των δεσμών.

Από τους  101.500  υποψήφιους που θα διεκδικήσουν φέτος  μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , οι 33.000 θα μέινουν απέξω.

Με βάση λοιπόν τον κανόνα που λέει ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση σε μία σχολή, οι φετινοί υποψήφιοι καλούνται  όχι να διαγωνιστούν, αλλά να ανταγωνιστούν.  Και μάλιστα χωρίς να  έχουν δεύτερη, ίσων προδιαγραφών, ευκαιρία.

Ο κανόνας αυτός  από μόνος του, δεν οδηγεί  φυσικά σε προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Εξίσου  σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος του ανταγωνισμού,  είναι ο βαθμός ευκολίας ή δυσκολίας των θεμάτων και  οι προτιμήσεις των υποψηφίων, πόσοι δηλαδή θα δηλώσουν την κάθε σχολή και με τι σειρά. Η απουσία αυτών των στοιχείων, δεν μπορεί να οδηγήσει σε όποια πρόβλεψη.   Εντούτοις, η κατανομή των θέσεων,  μας οδηγεί στο να καταγράψουμε μια πρώτη τάση.

Ο φετινός αριθμός των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε  στις 68.345 από 70.305 που  ήταν πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται σε τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων  και των μεγάλων περιφερειακών. Σημαντικά μειωμένες είναι οι θέσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (345 λιγότερες από πέρυσι), στο  Πανεπιστήμιο Πατρών ( 710 λιγότερες από πέρυσι) ,  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ( 240 λιγότερες από πέρυσι).   Ταυτόχρονα πάντως , γίνεται μια προσπάθεια να μην «αποκλειστούν» οι υψηλής ζήτησης σχολές, γεγονός που θα  οδηγούσε σε εκτίναξη των βάσεων τους.  Ετσι βλέπουμε  για παράδειγμα, ότι ενώ οι θέσεις   μειώνονται  συνολικά κατά 100 σε όλες  τις Ιατρικές σχολές, στην Ιατρική  Αθήνας, οι θέσεις αυξάνονται , έστω κι αν είναι κατά 5 μόλις εισακτέους.

Αντιθέτως,  αυξήθηκαν, εντυπωσιακά θα έλεγε κανείς, οι θέσεις των εισακτέων σε  τμήματα των ΤΕΙ τα οποία είναι πολύ χαμηλής ζήτησης , γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς το σκεπτικό αυτής της επιλογής. Για παράδειγμα , αύξησε τις θέσεις του, ένα  τμήμα περιφερειακού ΤΕΙ , το οποίο πέρυσι  ειχε 100 θέσεις και δέχτηκε έναν εισακτέο.

Οπως κάθε  χρόνο, έτσι και  αύριο , Δευτέρα 18 Μαίου που ξεκινούν οι εξετάσεις, οι  υποψήφιοι παίρνουν το βάπτισμα,  με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας  που είναι γενικής παιδείας και υποχρεωτικό για όλους. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις  2 Ιουνίου  με το μάθημα  επιλογής,  των Αρχών  Οικονομικής Θεωρίας.

Στο τιμόνι της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων που έχει  την ευθύνη για τα θέματα που θα επιλεγούν  είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Δάσιος.

Ο υπουργός Παιδείας ευχήθηκε  στους υποψήψιους  «καλή επιτυχία» και πρόσθεσε: » Οι εξετάσεις  είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται».  Είναι άραγε έτσι;

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here