Πανδημία διαρκείας στην οικονομία και στην απασχόληση

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

 

Ακόμα κι αν βρεθεί άμεσα το εμβόλιο για τον κοροναϊό και ελεγχθεί πλήρως η πανδημία εντός του 2021 υπάρχει ένας ασθενής που θα κάνει πολλά χρόνια να αναρρώσει γιατί το εμβόλιο δεν θα φέρει σε αυτόν κανένα αποτέλεσμα άμεσα. Αυτός ο ασθενής είναι η διεθνής οικονομία και φυσικά η ελληνική οικονομία.

  Μέχρι πρόσφατα όλες οι διεθνείς οικονομικές εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στηρίζοντας στην άποψη ότι θα υπάρξει εντός του επόμενου έτους ανάκαμψη – ανάπτυξη και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Σε αυτές τις εκτιμήσεις στηρίχθηκαν οι προϋπολογισμοί των κρατών της ευρωζώνης και πολύ περισσότερο ο ελληνικός προϋπολογισμός.

 Η άποψη αυτή όμως αλλάζει το τελευταίο διάστημα λόγω της νέας έξαρσης του πανδημίας και κατά συνέπεια η κατάσταση της οικονομίας για το 2021 προβλέπεται να είναι πολύ πιο άσχημη σε σχέση με  αυτή του 2020, η οποία δεν είναι η χειρότερη που θα μπορούσε επειδή στις οικονομίες της  ευρωζώνης διοχετεύτηκαν ισχυρά προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης για τις  επιχειρήσεις και την απασχόληση όμως και οι οικονομίες παγκοσμίως στηρίχθηκαν απο κεφάλαια των κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ  η δημοσιονομική στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας στηρίχθηκε το 2020 με ένα ποσό που  ανερχόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο σε 11,7 τρισ δολάρια η στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ (στοιχεία από τους FT).

  Στην Ευρώπη ήδη άρχισαν οι πρώτες αναθεωρήσεις  της άποψης ότι η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και οικονομικοί παράγοντες και ερευνητές χρηματοπιστωτικών οίκων εκτιμούν πως αν η δημοσιονομική στήριξη από την Ευρωζώνη σταματήσει, τότε πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες (περίπου το 18 – 20%) θα χρεοκοπήσουν. Όπως είναι φυσικό αυτό το ενδεχόμενο θα πλήξει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, τους αδύναμους, τους άνεργους και θα προκαλέσει οικονομική κρίση μεγαλύτερη από εκείνη του ξέσπασε το 2008 και είχε τις γνωστές συνέπειες στην χωρα μας με τα τρία μνημόνια.

 Τα προγράμματα στήριξης λόγω της πανδημίας ολοκληρώνονται στο τέλος του τρέχοντος έτους και με δεδομένο ότι ήδη η δεύτερη φάση της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση και άρχισε ξανά η επιβολή lockdown σε πολλά κράτη (Γαλλία, Γερμανία)  η συζήτηση για επέκταση των προγραμμάτων και το 2021 δεν θα αργήσει  να τεθεί  στο τραπέζι.

 Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος δρόμος δεδομενου οτι η πανδημία φέρνει ύφεση παγκοσμιως, αυξάνει το παγκόσμιο έλλειμμα  της γενικής κυβέρνησης (υπολογίζεται να φτάσει στο 12% το τρέχον έτος)  και πλήττει κυρίως τους νέους, τους άνεργους, τους ανειδίκευτους, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία και γενικά τους αδύναμους μεγαλώνοντας την φτώχεια και το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων σε όλο τον κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here