Panama Papers: Μέσι, Πλατινί αλλά και στελέχη της UEFA και της FIFA

Μετά το οικονομικό σκάνδαλο των offshore εταιρειών που αποκάλυψαν τα Panama Papers, στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα του Λιονέλ Μέσι, ήρθαν στην επιφάνεια και άλλοι εμπλεκόμενοι, όπως στελέχη της FIFA και της UEFA. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων στην παγκόσμια ιστορία που επιχειρεί να στοιχειοθετήσει ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σκάνδαλο διαφθοράς και διακίνησης μαύρου χρήματος μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Η παγκόσμια έρευνα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και της «Suddeutsche Zeitung» έφερε στην επιφάνεια εκατομμύρια έγγραφα, όγκου 2,5 terrabytes, γνωστά και ως Panama Papers, που δείχνουν ότι αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, διασημότητες αλλά και εγκληματίες χρησιμοποιούν ως κρησφύγετο φορολογικούς παραδείσους.

Το όνομα του Λιονέλ Μέσι, επίσης εντοπίζεται στα έγγραφα! Με την παναμέζικη εταιρεία Mega Star Enterprises Inc, που συστάθηκε για λογαριασμό του το 2013 από την Mossack Fonseca, μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές φίρμες του κόσμου, προστίθεται μία νέα παρουσία στη λίστα των παράκτιων εταιρειών με τις οποίες συνδέεται ο Μέσι. Σύμφωνα πάντως με την «El Mundo Deportivo», ο Αργεντινός άσος προτίθεται να καταθέσει αγωγή.

Εκτός από τον Μέσι, όμως, στη λίστα βρίσκονται και άλλα ονόματα, καθώς και ομάδες, όπως η Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο ισπανικός σύλλογος, για μια περίοδο οκτώ ετών από το 2000 μέχρι και το 2008, πλήρωσε επτά ποδοσφαιριστές της μέσω τραπεζών που έδρευαν στα νησιά Νιούι (Γαλλική Πολυνησία), τον Παναμά και την Ελβετία. Αυτή η πρακτική βοηθούσε τόσο την ομάδα, όσο και τους παίκτες να γλιτώνουν τεράστια ποσά από φόρους.

Στα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα υπάρχει και το όνομα του πρώην προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Γάλλος παάγοντας φέρετι να χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της Mossak Fonseca για τη διαχείριση μιας off shore που δημιουργήθηκε στον Παναμά το 2007, την ίδια χρονιά δηλαδή που έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον Πλατινί έχει επιβληθεί εξαετής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο λόγω μιας παράτυπης πληρωμής που έγινε σε λογαριασμό του από την FIFA και τον Σεπ Μπλάτερ ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος εμπλέκεται και στο σκάνδαλο FIFA Gate, εμφανίζεται στα Panama Papers ως ιδιοκτήτης μιας offshore εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ακόμη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το υλικό αποτυπώνει τις υψηλές διασυνδέσεις του Χουάν Πέντρο Νταμιάνι, επικεφαλής της επιτροπής δεοντολογίας στη FIFA και πρόεδρου της Ατλέτικο Πενιαρόλ της Ουρουγουάης με πρόσωπα εκτός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όπως και μεταξύ της νομικής εταιρείας του και άλλων εταιρειών, οι οποίες αποτελούσαν αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής του Νταμιάνι.

Από τους 16 εμπλεκόμενους εκ μέρους της FIFA στο σκάνδαλο διαφθοράς, οι τέσσερις είχαν εξωχώριες εταιρείες που είχαν στηθεί από την Mossak Fonseca, την ίδια νομική εταιρεία είχαν επιλέξει για τον ίδιο λόγο και τέσσερις επιχειρηματίες που επίσης εμπλέκονταν στην υπόθεση. Η νομική εταιρεία του Νταμιάνι, σύμφωνα με τα έγγραφα, έχει εργαστεί για τουλάχιστον επτά offshore εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τον Εουχένιο Φιγκουερέδο, πρώην αντιπρόεδρο της FIFA ο οποίος βαρύνεται από τις αμερικάνικες Αρχές με κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Ο Νταμιάνι αρνείται ότι η εταιρεία του έχει «επαγγελματική σχέση» με τα πρόσωπα τα οποία έχουν παραπεμφθεί για τις υποθέσεις της FIFA.

Πηγή: www.theguardian.com, www.elconfidencial.com.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here