Παλμύρα: Το Ισλαμικό Κράτος ανατινάζει μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Τζιχαντιστές  του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν δύο αρχαία μουσουλμανικά μαυσωλεία στην Παλμύρα, μια αρχαία πόλη 2.000 ετών που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Αυτό το γεγονός αυξάνει τις ανησυχίες  για την τύχη και των υπόλοιπων μνημείων της Παλμύρας, καθώς οι τζιχαντιστές φέρονται να έχουν ναρκοθετήσει την περιοχή.

Αυτές οι ανατινάξεις είναι η πρώτη αναφορά ζημιάς στα μνημεία της ιστορικής πόλης από τους τζιχαντιστές μετά την κατάληψη της πόλης, τον Μάιο από τους τζιχαντιστές.

Με την καταστροφή των ιερών αυξάνονται οι φόβοι και για τα υπόλοιπα μνημεία της αρχαίας Παλμύρας και κυρίως για τα πανέμορφα ρωμαϊκά ερείπια.

Εικόνες από πριν το συμβάν και μετά από αυτό, δείχνουν εξτρεμιστές να κουβαλούν εκρηκτικά και στη συνέχεια την ανατίναξη των μαυσωλείων, τα οποία μετατρέπονται σε συντρίμμια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε μεταδώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας.

«Σε όλες τις περιοχές όπου εξαπλώνονται, καταστρέφουν τα μνημεία ως βέβηλα και ως επιστροφή στον παγανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, προσθέτοντας στο πρακτορείο Reuters πως εκατοντάδες αγάλματα είχαν απομακρυνθεί από την πόλη προς ασφαλείς τοποθεσίες, πριν την κατάληψη της από τους τζιχαντιστές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here