Παλαιστίνιοι: Κήρυξη πολέμου» η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ-Ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή πυροδοτεί η πολιτική Τραμπ

Το σπίρτο νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι έτοιμος να ανάψει ο επικίνδυνος για την διεθνή ειρήνη αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ανακοινώνοντας σήμερα το απόγευμα την απόφασή του για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ κάτι που ουσιαστικά θα σημαίνει την αναγνώριση της ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Εαν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον μας, απαντούν οι Παλαιστίνιοι, που έχουν στο πλευρό τους τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών που διαφωνούν με την βιασύνη και την τακτική Τραμπ., σένα ακανθώδες θέμα δεκαετιών.

Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC. «Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισ. μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, θα ανακοινωθεί στις 20.00 ώρα Ελλάδα από τον Λευκό Οίκο και ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που του είχε αναθέσει ο Τραμπ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου αναμένεται να δώσει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα ορίσει πάντως το χρονοδιάγραμμα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει «χρόνια», αφού θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

 

Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, δήλωσε ότι «η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί και οι Παλαιστίνιοι θα εξασφαλίσουν τη νίκη».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες οτι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σήμερα και ότι θα θέσει σε κίνηση τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος», να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είναι ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο».

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι το να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ θα πυροδοτήσει μία «φωτιά, δίχως τέλος στον ορίζοντα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here