Παίζει πόκερ ή το εννοεί η Τουρκία;

Την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex έως τις 23 Σεπτεμβρίου, προσεγγίζοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και τη Ρόδο, σχολίασε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο και ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή.

«Δύο τινα συμβαίνουν: είτε η Τουρκία έχει περάσει στην άλλη όχθη του ποταμού και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για τα χειρότερα, που είμαστε, είτε η Τουρκία κατά την πάγια τακτική του ανατολίτικου παζαριού φέρνει κι αυτό το ζήτημα στη δημοσιότητα ως μοχλό πίεσης ενόψει και της Συνόδου Κορυφής».

Δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν χρονικά η Σύνοδος και  οι ακραίες φλοπολεμικές κραυγές των γειτόνων μας κατά τον κ. Φίλη.

«Στόχος της Τουρκίας είναι να παίξει ένα χαρτί ακόμα, είτε αποσύροντάς το για να ικανοποιήσει μέρος των τακτικών επιδιώξεων της, είτε για να το χρησιμοποιήσει και να φτάσει στο πιο ακραίο σημείο του πολέμου» σχολίασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία «έχει μουλαρώσει» με τις επικείμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, και απειλεί ότι θα φέρει ακόμα χειρότερα δεινά για την Ελλάδα.

«Υπάρχει κινητικότητα, κι από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, οι Γερμανοί θέλουν να αποφύγουν επιβολή κυρώσεων είτε επειδή έχουν 40 δισεκ. συναλλαγές με την Τουρκία, είτε επειδή οι κυρώσεις δεν είχαν αποτέλεσμα στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας είτε επειδή φοβούνται το προσφυγομεταναστευτικό» ανέφερε.

«Είμαστε σε απολύτως κρίσιμη καμπή», είπε ο διεθνολόγος. «Το πιο  καλό σενάριο είναι το πιθανότερο για μένα, αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει οργανωμένο σχέδιο για ευρωτουρκικό διάλογο με κίνητρα και συνέπειες προ της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Με αυτή τη διαδικασία εκτιμώ ότι θα δεσμεύσουμε και τους Ευρωπαίους και την Τουρκία» τόνισε ο διεθνολόγος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here