Γ. Βαρουφάκης: «Παιχνίδι με την φωτιά τα σενάρια εξόδου»

Τους κινδύνους θα έχει ένα πιθανό «Grexit» για όλη την Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

«Όποιος παίζει με την ιδέα της αποκοπής τμημάτων της Ευρωζώνης ελπίζοντας ότι η υπόλοιπη θα επιβιώσει παίζει με τη φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στη διάρκεια της συνέντευξης , που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δέκα ημέρες και μεταδόθηκε την Κυριακή.

«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον οχυρωθεί έναντι της Ελλάδας και ότι η ΕΚΤ έχει πλέον εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εάν αυτό χρειάζεται, να καυτηριάσει την πληγή και να επιτρέψει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να συνεχίσει. Πολύ αμφιβάλλω ότι ισχύει αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά οποιοδήποτε (κράτος) μέλος της ένωσης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «μόλις μπει στο μυαλό του κόσμου ότι η νομισματική ένωση δεν διαρκεί για πάντα, θα αρχίσει η σπέκουλα… ποια (χώρα) θα είναι η επόμενη; Αυτή η ερώτηση είναι ο διαλύτης της νομισματικής ένωσης». Αργά ή γρήγορα, προειδοποίησε ο ίδιος, «θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, να κλιμακώνονται οι πολιτικές εντάσεις, να τρέπονται σε φυγή κεφάλαια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών μαγνητοσκοπήθηκαν πρωτού ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δηλώσει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον ότι η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον καλύτερους μηχανισμούς από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση χρέους, προειδοποιώντας όμως ότι θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here